Facket: DN:s medarbetare trakasseras av ledningen

Situationen på Dagens Nyheter är under all kritik. Och ledningen uppför sig lika illa som Ryanair. Det menar Stockholms dagspressdistrikt.

”Personal hotas till tystnad. Medarbetare trakasseras och tvångsförflyttas. Fackliga företrädare beläggs med munkavle. Välkommen till Dagens Nyheter.”

Det säger Stockholms dagspressdistrikt i ett stöduttalande för de anställda på Dagens Nyheter.

Det som händer på DN går långt utöver det normala på arbetsmarknaden menar de.

”Tolv erfarna journalister tvångsförvisas till arbete utanför tidningen. De är inte längre välkomna med bidrag i tidningen, ens om de har egna nyheter. De får inte ta med sig sina arbetsredskap. Detta kan bara tolkas som trakasserier och mobbning i avsikt att tvinga fram uppsägningar.

De fackliga företrädarna för journalisterna på Stockholms dagspressföretag är mycket oroliga för utvecklingen på DN:

”Istället för att lösa problem med normala och konstruktiva samtal avbryter DN ensidigt både lokala och centrala förhandlingar.

Det allvarliga är att arbetsgivarorganisationen Medieföretagen står bakom DN i varje steg, oavsett lag, avtal och normal förhandlingsordning.

Det här är Ryanair på svenska, budskapet är mycket tydligt: ”Vi förhandlar inte. Vi lyssnar inte. Vi bestämmer – och vem som helst som vågar säga emot kan drabbas av utfrysning och förvisning.”

Om detta är Medieföretagens nya politik är framtiden dyster för pressen. Medarbetarna är tidningarnas enda kapital. Om medarbetarna hotas, tystas och tvingas till arbetsdomstolen för att försvara självklara rättigheter lär ingen tidning överleva.

En tidnings hela idé är att försvara öppenhet och samtal. DN lever på att människor inte vågar berätta om missförhållanden och avslöja hemligheter.

Utåt, till oss läsare, varnar DN:s ledarsida för tysta arbetsplatser. DN slår fast att rädsla inte bara är ett ”lidande för enskilda. Den kostar också effektivitet och pengar.” Men inne på DN har samtalen tystats. Nästan ingen av DN:s 200 journalister vågar uttala kritik offentligt. 

Utåt beskriver DN:s ledarsida Ryanairs personalpolitik som bottenlös och ”utan markkontakt”. När Ryanairs VD, Michel O’Leary, uppmanar sina anställda att genast byta arbetsgivare om de är missnöjda, kommenterar DN: ”O’Leary tycks leva i ett slags nyliberal drömvärld där varje individ kan erbjuda sin kompetens till valfri arbetsgivare…”

Inne på DN har medarbetarna flera gånger under åren hört tidningens VD, Gunilla Herlitz, låta som Michel O’Leary: ”De som inte trivs på DN kan byta jobb.”

Uttalandet är undertecknat av:
Aron Andersson, klubbordförande Metro
Kenneth Ahlborn, klubbordförande TT
Thomas Berglund, klubbordförande Svenska Dagbladet
Caroline Cederquist, Klubbordförande Lokaltidningen Mitt i
Mikael Ewerlöf, klubbordförande Länstidningen Södertälje
Anna Flytström, klubbordförande Schibsted Media
Olle Fors, klubbordförande Expressen
Karolina Tolstav. Klubbordförande Upsala Nya Tidning
Niclas Vent, Klubbordförande Aftonbladet
Lisa Wallström, klubbordförande TT Spektra
Niklas Wennergren, klubbordförande Marieberg Media

 

Medievärlden söker DN:s vd Gunilla Herlitz och chefredaktören Peter Wolodarski.