Därför rättar inte DN Hanne Kjöllers fel

Det finns flera anledningar till varför DN inte rättar det som är fel i Hanne Kjöllers ledare om de så kallade kravallerna i Husby.

I en artikel i Aftonbladet sågar journalisten Gellert Tamas DN:s ledarskribent Hanne Kjöller. Han kallar henne ”ett journalistiskt moras i Sveriges största morgontidning”.

Bland annat på grund av att den ledare hon skrev i slutet av maj om de så kallade kravallerna i Husby delvis stödjer sig på en sökning i mediearkivet Presstext. Hanne Kjöller ville visa att det Husby inte var i någon medieskugga. Hon fick 1 176 träffar på ”Husby” och bara 367 på en annan Stockholmsförort Bagarmossen.

Men träffarna på Husby inkluderade bland annat Västra och Östra Husby i Östergötland (närmare 500 träffar), ett Husby utanför Eskilstuna (63 träffar), en norsk rättspsykiatriker (116 träffar) en skådespelare (158 träffar) och en travhäst (4 träffar). 

Gellert Tamas menar i sin artikel att Hanne Kjöller antingen inte klarar av ”ens den mest grundläggande sökningen i ett tidningsarkiv, eller så försöker hon medvetet vilseleda läsarna av Sveriges största morgontidning.”

Johannes Åman, chef för DN:s ledarredaktion, anser att det gått för lång tid för att publicera någon rättelse nu.

– Vi sysslar med dagstidningsjournalistik, det skulle bara bli förvirrande om vi tog in en rättelse nu.

Han menar också att felet inte var så stort.

– Det var inget misstag av dignitet. Hanne hade bara tagit ett grovt tummått. Som visade sig vara lite väl grovt. Hon gjorde inte anspråk på att ha gjort en kartläggning utan det var bara en grov uppskattning.

Hanne Kjöller har också fått kritik från flera håll för fel i sin bok om journalister som av olika anledningar utelämnar viktiga detaljer i sin rapportering.

Johannes Åman tror inte det påverkar förtroendet för Dagens Nyheter.

– Hanne Kjöller har många supporters. Men också många fiender. Och det är de som är ute på banan nu. Våra läsare vet vem Hanne Kjöller är och vad hon står för.