Annons: Mediedagen 2019

Hård kritik mot Regeringskansliet – Maria Abrahamsson lämnade panelen

Ekot, TV4 och tidigare JO riktade hård kritik mot Regeringskansliet i Medievärldens och TU:s paneldebatt. Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson lämnade panelen.

Seminariet ”Ska pressavdelningarna sabotera journalistiken? inleddes med att Ekots reporter Daniel Öhman fick berätta om vilka problem han upplevde på fältet. Han riktade mycket hård kritik mot Regeringskansliet för hanteringen av den så kallade Saudiaffären. 

När den övriga panelen fick möjlighet att kommentera Daniel Öhmans vittnesmål valde Maria Abrahamsson (m) att lämna panelen. ”Det här är inte den debatten jag blev inbjuden till. Jag hamnar i en väldigt konstig situation här. Jag tänker faktiskt lämna nu. Nu har jag fått en sådan råsopp, på något sätt ska jag stå och försvara regeringen i en fråga som jag inte är påläst på”, sade hon.

I diskussionen som följde riktade tidigare JO Hans-Gunnar Axberger också hård kritik mot Regeringskansliet bryter mot lagen när det inte lämnar ut allmänna handlingar i tid.

TV4:s programdirektör för Nyheter och Samhälle, Viveka Hansson, påpekade att det är särskilt viktigt att just Regeringskansliet sköter sig eftersom dess agerande kopieras av andra, inte minst på lokal nivå.

Dan Svanell, tidigare pressekreterare i Regeringskansliet åt bland andra Anna Lindh och Pär Nuder sade att Regeringskansliet är speciellt eftersom det blir mycket mer politiserat när det handlar om det.

Regeringskansliet ville inte delta i diskussionen.

Se hela paneldiskussionen på SVT Play.