Annons: Mediedagen 2019

DN inför lokala distributionstillägg

1000 kronor mer per år. Det vill DN nu ha av sina prenumeranter i till exempel Södertälje. Anledningen är fördyrad distribution. UPPDATERAD

”Nu har vi sett över prenumerationspriset i ditt område och ser att vi tyvärr behöver ta ut ett tillägg för att täcka våra ökade kostnader för distributionen. Från och med 1 juli 2013 utgår därför ett tillägg på 2,02 kronor per dag för alla våra prenumeranter i Karlskrona”

Vissa DN-prenumeranter har i dagarna fått brev från tidningen där budskapet är att det nu kostar mer att få tidningen hem till sig. Orsaken till de lokala tilläggen är att distributionsföretagen vill ha mer betalt. För boende i en del orter där Prolog har ansvaret för distributionen kostar DN nu 2,78 kronor mer per dag. 

Andra orter där Tidningsbärarna delar ut tidningar, till exempel i Blekinge, kostar DN 2,02 kronor mer per dag. 

Samma bolag som delar ut i Karlshamn kör också ut tidningarna i Malmö. Men att det inte är något påslag för prenumeranterna där beror på att Tidningsbärarna inte har en enhetlig taxa enligt Alexander Lind, operativt och administrativt ansvarig på DN:s prenumerationsavdelning.

Han tillbringar nu mycket tid med att berätta för prenumeranterna varför DN tagit till den här åtgärden.

– Det är många som hör av sig och som inte tycker om det. Men jag förklarar att det är distributionsföretagen som höjt sina priser. Och att det vi sysslar med är att göra i vårt tycke Sveriges bästa tidning, inte dela ut tidningar.

Vissa orter där NTM sköter distributionen, till exempel delar av Gotland, blir tidningen drygt en krona dyrare per dag att få till brevlådan. 

Andra bolag som till exempel Tidningstjänst kör med samma taxa för alla orter. På dessa orter lägger DN inte på något distributionstillägg. Det innebär att det kostar lika mycket att ha DN i Umeå som i Tärnaby. Trots att det är 36 mil, enkel väg, mellan orterna.

Så slår det:

En helårsprenumerant i Karlskrona betalar nu 4791 kronor plus 360 tidningsdagar x 2.02 kronor = 5518,20 kronor.

En helårsprenumerant i Södertälje betalar nu 3408 kronor plus 360 tidningsdagar x 2.78 kronor = 4408,80 kronor.

En helårsprenumerant i Färösund betalar nu 4791 kronor plus 360 tidningsdagar x 1.40 kronor = 5295 kronor.

En helårsprenumerant i Stockholm betalar 3408 kronor.