Annons: Mediedagen 2019

Åklagare kräver ut UG:s källmaterial

Morgonkollen

Åklagaren i mututredningen mot Telia Sonera har krävt ut Uppdrag gransknings originalhandlingar för att leta efter DNA och fingeravtryck.

Åklagaren skriver i sin begäran att ”det är av stor vikt för utredningen att originaldokumenten kan undersökas avseende fingeravtryck, dels avseende skriftprovsanalys. Vi har anledning att tro att det handskrivna och eventuella fingeravtryck härrör från en av de personer mot vilken förundersökning inletts.”

– För vår redaktion är källskyddet oerhört viktigt. Skulle SVT efter tingsrättens beslut tvingas lämna ut handlingarna i det här fallet innebär det dock ingen risk för källan, säger Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning på UG:s sajt.

Tingsrätten kan besluta att SVT är skyldiga att lämna ut handlingarna.