Annons: Mediedagen 2019

”Bevakningen av Husby har gått överstyr”

Normalt är Rouzbeh Djalaie Husbys enda journalist. Men nu är inget normalt där. Brinnande bilar och stenkastande ungdomar har fått medierna att flockas i Stockholmsförorten.

Den tändande gnistan till de senaste dagarnas händelser i Husby är en artikel i senaste numret av Norra Sidan. Där avslöjade tidningen att polisen gett flera felaktiga uppgifter i samband med att en 69-årig man sköts till döds i området.

Aktioner mot polisvåldet växte till protester mot hela situationen för de som lever i Husby. Medierna talar om upplopp, våldsamheter och kravaller. 

– Mycket är överdrivet. Bevakningen har gått överstyr, säger Rouzbeh Djalaie, chefredaktör för Norra Sidan.

Det är en onyanserad bild medierna förmedlar menar han. Få röster kommer till tals. Och fokus ligger på detaljer vilket leder till att journalisterna missar helheten som skyms av brandrök och polissirener.

– När det brinner bilar och kastas stenar kryllar det av journalister här. Men de som ligger bakom det här och medierna spelar varandra i händerna.

Han förstår att journalister gärna intervjuar maskerade ungdomar som kastar sten. Men då gäller det att inte missa alla andra röster.

– Annars blir det ingen mångfald utan en väldigt skev bild.

Har du sett några exempel på bra bevakning av det som hänt i Husby de senaste dagarna?

– Det finns det säkert. Men jag kan inte komma på något exempel, säger Rouzbeh Djalaie.

Hur är det att jobba som journalist i Husby?

– Normalt är det som att bevaka vilken stadsdel som helst. Bortsett från att jag är den enda journalist som verkar här. Men just nu känns det surrealistiskt.

Vi har hört uppgifter om att journalister som bevakat händelserna har haft livvakter. Har det behövts?

– Jag vet inte, det är nog väldigt olika hur man upplever det.

Det finns en misstro mot många medier menar Rouzbeh Djalaie. Samtidigt vill många av de som ligger bakom händelserna gärna både synas och höras där enligt honom.

Är de från Husby?

– Det skulle jag säga. De flesta i alla fall.

Han håller på med nästa nummer av Norra Sidan som kommer 8 juni.

– Jag har valt att inte lägga någonting på nätet. Vi har väldigt begränsat med resurser så det gäller att fylla tidningen med bra material.

Vad tror du händer när allt lugnat ner sig och det blivit vardag igen?

– Då blir det som vanligt. Vi kommer att vara helt utan bevakning från andra medier. Ingen är här för att skriva om till exempel föräldrar som nattvandrar, personer som ställer upp med läxhjälp för elever som har problem att följa med i skolan, vårt centrum som håller på att nedrustas eller det starka föreningslivet som finns här.

 

Husby och tidningen som mötesplats