Annons: Mediedagen 2019

Silvia PO-anmälde tidningar

Aftonbladet, Expressen och Sydsvenskan har blivit PO-anmälda av drottning Silvia för att de publicerat det omstridda fotomontaget av Elisabeth Ohlson Wallin.

Det är Expressens chefredaktör Thomas Mattsson som publicerar anmälan i sin helhet i sin blogg. Där motiverar han också varför han väljer att kommentera anmälan offentligt:

 Jag tycker diskussionen om fotomontaget är relevant att föra i offentligheten eftersom det handlar om drottningen och flera andra kända personer som förekommer på det montage som en etablerad fotograf och konstnär låtit göra.

Det har också förevarit en diskussion om upphovsrätt och hur det överhuvudtaget kom sig att Elisabeth Ohlson Wallin kunde använda sig av bilder som hon köpt av bildbyrån Scanpix. Sammantaget, menar jag, är det rimligt att drottningens kritik mot flera av Sveriges största medier blir känd.

I anmälan menar drottningen via riksmarskalk Svante Lindqvist att publiceringen av montaget där bilden förmedlas av att hon försöker sopa nazismen under mattan för att ”dölja förintelsen och regimens illgärningar i övrigt” är en synnerligen allvarlig anklagelse som är helt ogrundad.

Publiceringarna är enligt anmälan ”en synnerligen allvarlig och oförsvarlig publicitetsskada”. Den förstärks också av att hon är gift med Sveriges statsöverhuvud och därför representerar nationen både i Sverige och utomlands.

Enligt Thomas Mattsson har anmälningarna avskrivits av PO men det har överklagats och frågan ligger nu hos Pressens Opinionsnämds för bedömning.

PO: Expressens publicering undergräver systemet