Tv-avgift för datorägare efter 2015

Frågan om hur public service ska finansieras i framtiden ska vara klar 2015. Då kan det – eventuellt – bli aktuellt med tv-avgift för dator- och surfplatteägare.

Det var många som satte förmiddagskaffet i halsen när nyheten kom om att det ska bli tv-avgift även på datorer och surfplattor. Formellt sett skulle det bli konsekvensen när SVT i februari börjar lägga ut hela innehållet från alla kanaler på nätet.

Men det är inte aktuellt. Ännu. TT har ställt frågan om Radiotjänst redan börjat kartlägga surfplatteägare till SVT:s vd Eva Hamilton:

– Nej, nej, och de kommer inte att göra det heller. De kommer att hålla en låg profil när det gäller mobiler och datorer i väntan på att få en slutgiltig bestämmelse om hur avgiften ska konstrueras. De kommer inte att beivra sig i väntan på en ordentlig lösning på det här, svarar hon TT.

Finansieringsfrågan behandlas inte i den stora public service-utredningen utan ska hanteras separat senare. Men direktivet ska vara klart till 2015.  

Frågan berör inte många. I dag lever omkring 95 procent av alla svenskar i ett hushåll där det finns en tv. Det är bara de som inte gör det som blir tvingade att betala licens. Om de har dator eller surfplatta.
 
Eva Hamilton konstaterar i en intervju med Computer Sweden att det inte ”kommer att bli en så radikal förändring.”
 

Hamilton vill ha ny tv-avgift