Svenska medier gick på snyggbluff

Den danska nattklubben skulle bara släppa in snygga människor. Men det var en bluff för att få medierna att prata mer om källkritik.

Flera danska medier, samt några svenska, gick på bluffen. Nattklubben ”Eye Candy” som var på väg att öppna i Köpenhamn skulle ha som policy att bara släppa in vackra människor. Pressmeddelandet skickades ut av en påhittade person ”Kim Larsen” på kommunikationsbyrån ”Fakta”.

Namnet står för ”Falsk Afsporet Kommunikation Til Alle” berättar nu komikern Kristoffer Eriksen i en intervju med danska Politiken.

Han kallar det för ett satirprojekt. Och det är inte första gången medier gått på hans bluffbudskap.

– Vi har tidigare skrivit pressmeddelanden som medier bara tagit in, bland annat under modeveckan. Så det har varit väldigt roligt att se om folk har blivit klokare. Ringer man överhuvudtaget på ett pressmeddelande eller är det bara copypaste som gäller?