Annons: Mediedagen 2019

Därför kallade DN Dispatch för islamkritisk

I lördagens DN kallades Dispatch International för islamkritisk. Kulturchef Björn Wiman ångrar ordvalet.

När Dagens Nyheter i sin kulturdel berättade om Expressenmedarbetaren Ulf Nilsons medverkan i Dispatch International kallades tidningen islamkritisk i såväl text som rubrik.

Annika Hamrud, journalist som bevakar främlingsfientliga rörelser, har tidigare för Medievärlden betecknat tidningen som rasistisk med udden riktad mot muslimer. TT kallar tidningen för islamfientlig och SVT och Sydsvenskan väljer beteckningen antimuslimsk.

DN:s kulturchef Björn Wiman ångrar ordvalet:

– Det blev fel denna gång. Rätt epitet på Dispatch International ska givetvis vara ”islamfientlig”, vilket den redan beskrivits som under torsdagskvällen på DN.se. Tyvärr upptäcktes det olyckliga ordvalet för sent då tidningen redan skickats till tryck. 

 

Medier ångrar ordet islamkritisk