Annons: Mediedagen 2019

UNT publicerar nedklottrade e-böcker

UNT publicerar hela e-böcker - med anteckningar av tidningens kritiker i marginalen.

Först ut är Dagar i tystnadens historia av Merethe Lindström som ges ut på Weyler förlag. Under två veckor kan UNT:s läsare ladda hem boken gratis som e-bok. Då får de också kritikern Therese Erikssons marginalanteckningar som bonus.

– Det blir en möjlighet att få läsa med litteraturkritikern. Det kan stå mycket i marginalanteckningarna som aldrig kommer med i recensionerna, säger UNT:s kulturchef Lisa Irenius.

Kan det inte förstöra läsupplevelsen?

– Förhoppningsvis ger det snarare läsningen en extra dimension, det ska bli intressant att se vad vi får för reaktioner.

Kan man slå på och av marginalanteckningarna?

– Nej, inte i den här versionen.

Kommer ni att testa formatet även på debatterande böcker, att man får läsa Johan Norberg med Göran Greider eller tvärtom, till exempel?

– Vi ville börja med skönlitteratur, för att sätta litteraturkritiken i fokus. Det handlar mycket om att gå i dialog med verket, så facklitteratur och debattböcker skulle också bli väldigt spännande.

– Vi ska testa med olika slags böcker, och olika kritiker. Det här är ett första steg för att pröva nya former för litteraturkritiken i digitala medier.

Har kritikern så fin handstil?

– Det är ett typsnitt faktiskt, vi använder ett program för Ipad för att göra anteckningar. Där kan man skriva både med tangenter och pekplatte-penna.

Första boken publiceras imorgon på unt.se.

Blir det betygshets nu, UNT Kultur?