Cilla Benkös första dag i vd-stolen

Morgonkollen

Idag tar Cilla Benkö över från Mats Svegfors som vd för Sveriges Radio.

– Sveriges Radio har i dag ett mycket högt förtroende hos svenska folket. För att behålla det tänker jag den närmaste tiden arbeta för att vårt nya sändningstillstånd ska ge oss långsiktiga och stabila ekonomiska villkor som bygger på ett starkt politiskt oberoende. Det är grunden för att Sveriges Radio ska kunna fortsätta driva den publicistiska och journalistiska utvecklingen genom en stark utrikesrapportering, riktig lokal närvaro, agendasättande grävjournalistik och en ledande roll inom kultur- och musikliv, säger Cilla Benkö i ett pressmeddelande.

Idag delar hon ut Stora Ekopriset under programmets 75-årsfirande i Radiohuset. Benkö blev chef för Ekonomiekot 1996 och utsågs till Ekots nyhetschef år 2000. 2005-2006 var hon chef för SVT Aktuellt innan hon återkom till SR för att bli chef för Ekot 2006. 2007 blev hon utsedd till biträdande programdirektör och 2009 till vice vd. Cilla Benkö är ledamot av EBU:s styrande organ sedan 2010.