Annons: Mediedagen 2019

GRN fäller SVT, SR, Axess

Granskningsnämnden för radio och tv fäller sändningar i bland annat SVT, P4 och Axess Television.

En intervju med en golfspelare som sändes i SVT Play i januari fälls för otillbörligt gynnande av kommersiella intressen. Den kvinnliga golfspelaren hade på sig kläder med logotyper, som syntes i bild i flera minuter.

Tre avsnitt ur Axess Televisions serie ”Verkligheten bakom skräckfilmer” fälls för att de strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft. Avsnitten om Dracula, varulvar samt vampyrer innehöll blodiga och skrämmande inslag och skulle därför inte ha sänts på dagtid.

Ett inslag i P4:s nyheter, om en kommunpolitiker tillika lärare som dömts för att ha försökt köpa sexuella tjänster, fälls också. Granskningsnämnden anser att inslaget strider mot bestämmelserna om opartiskhet och respekt för privatlivet.

I sitt strängaste beslut fäller nämnden Canal+ First för att på dagtid ha sänt det svenska krigsdramat Gränsen (2011). Sändningen strider mot bestämmelsen om våldsskildringar och mediets särskilda genomslagskraft och GRN har även beslutat att anmäla sändningen till JK.