Annons: Mediedagen 2019

DN, DI och Sydsvenskan lämnar TU

Bonniers tre morgontidningar Dagens Nyheter, Dagens Industri och Sydsvenskan lämnar branschorganisationen TU.

– Det är jättetråkigt, men inte helt oväntat. Vi har fört samtal med framför allt Gunilla Herlitz under flera år, och vi har gjort omfattande förändringar av TU:s verksamhet. Vi har sänkt kostnadsnivån rejält, vilket varit den huvudsakliga kritiken, säger TU:s ordförande Tomas Brunegård.

Vad innebär det att de går ur?

– Att de ställer sig utanför samarbetet i TU kring de branschgemensamma frågorna, och att de ställer sig utanför det pressetiska systemet. Och att arbetet för pressfrihet i Sverige och andra länder inte känns relevant längre för dessa företag, det känns väldigt tråkigt.

Innebär det att hela Bonnier utom Expressen går ur TU?

– Vi har fört samtal även direkt med Bonnier, och Bonnier AB kvarstår som medlemmar och de anser att TU:s arbete är viktig för dem. Sedan har vi Expressen där både Thomas Mattsson och Bengt Ottosson är väldigt aktiva i TU.

Kan det här leda till att fler gå ur, eller är det här tvärtom en stabilisering, det här har ju varit på gång ganska länge?

– Det tror jag, och jag hoppas att de här tidningarna kommer tillbaka. Med det vi gjort är det en helt annan organisation. Det är mer att vi vill att alla ska vara med.

Innebär det höjda kostnader för de företag som är kvar?

– Nej, vi har tagit höjd för att sådana här saker kan hända. TU:s ekonomi är stabil och god och vi har sänkt medlemsavgiften, så det är ingen ekonomisk fråga.

Kommer det att gå att PO-anmäla tidnignarna?

– PO är ju till stora delar finansierat av TU, och nu väljer man att ställa sig utanför. Historiskt sett har PO-ämbetet hanterat alla anmälningar, men det här är en helt ny situation, och jag tror inte att det kommer att vara så i framtiden. 

– Det är en egenfinansierad självreglering, och om någon ställer sig utanför kommer det så klart att få konsekvenser för vilka ärenden som bedöms, det är min tolkning. Men detta är en fråga för Pressens Samarbetsnämnd.

Blir Malmö en vit fläck på den pressetiska kartan nu?

– Det är en väldigt intressant fråga, tror inte jag kan svara på den. 

Vad innebär det för TU på sikt?

– Jag tror att för TU och för TU:s arbete är det tråkigt men det innebär ingen stor förändring och på sikt hoppas jag att de kan komma tillbaka. Men DN är Sveriges största morgontidning och de lämnar ett stort hål efter sig.

Tidningarna lämnar vid årsskiftet, men kan fram tills dess dra tillbaka beslutet.

Medievärlden söker Dagens Nyheters publisher Gunilla Herlitz, som också är ordförande i Sydsvenskan och Dagens Industri samt Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström och Dagens Industris chefredaktör Peter Fellman.

Citys chefredaktör: Beklagligt