Annons: Mediedagen 2019

Utgivarna drar mot mitten

Morgonkollen

Den politiska åsiktsklyftan ökar mellan journalister och allmänheten. Men även mellan journalister och ansvariga utgivare.

Journalistkåren som helhet står politiskt till vänster om allmänheten. Och den klyftan har ökat de senaste åren i takt med att allmänheten gått till höger samtidigt som journalisterna inte ändrat sina politiska ståndpunkter.

Det skriver Kent Asp, professor i journalistik, på DN Debatt i dag.

Där redovisar han uppgifter från boken Svenska journalister 1989 – 2011 som släpps i dag. Den bygger på undersökningar med journalister, allmänhet och riksdagsledamöter som gjorts vid fem tillfällen under perioden.

Statistiken visar också att de ansvariga utgivarna dragit åt höger, politiskt. Från att ha legat relativt nära övriga journalister närmar de sig nu mitten. Men såväl väljare som de folkvalda återfinns längre högerut.