Terrormål i medieskugga?

Fem utgivare om rapporteringen om det danska terrormålet.

Idag dömdes fyra svenskar för att ha planerat ett terrordåd mot den danska tidningen Jyllands-Posten. Rättegången har inte alls fått samma uppmärksamhet som rättegångarna mot Peter Mangs i Malmö och Anders Behring Breivik i Oslo.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare Rapport:

Vi har tre pågående stora rättegångar samtidigt – Breivik, Mangs och Jyllandsposten. I de två första fallen handlar det om fullbordade brott i det tredje ett planerat brott. Det gör att vi bedömt Breivik som det självklart värsta brottet och därefter kommer morden i Malmö. Vi har haft rapportering från och till från Danmark och nu när domen kommer har vi vår reporter Ylva Esping på plats för att rapportera. 

Har det hamnat i medieskugga i Sverige? 

Jag vet inte om det hamnat i medieskugga, men det är självklart så att det förmodligen fått mer uppmärksamhet om vi inte haft Breivik och morden i Malmö samtidigt. En annan faktor är att vi sett ett antal rättsfall i Sverige kring planerade terrorbrott där åklagarna inte lyckats få fällande domar. Det kan också  ha påverkat bedömningen även om det nu står klart att det blev fällande domar i Danmark.

Anne Lagercrantz, chef Ekot Sveriges Radio:

Det är en stor nyhetshändelse. De har planerat ett massmord och det är riktat mot massmedia, mot yttrandefriheten. Vi har haft vår Nordenreporter Jenny Sanner Roosqvist på plats och också gjort mycket material hemifrån.

Har det hamnat i medieskugga i Sverige?

Det stämmer att det hamnat i skuggan av Mangs och Breivik. Men att vi skulle lida av beröringsskräck håller jag inte med om. Att det inte hände är en förklaring, och att rättegången skett parallellt med två andra stora terrormål. Dessutom är det bara en av de dömda som pratat, vilket gör det svårare att bevaka.

Daniel Sandström, chefredaktör Sydsvenskan:

Vi har tänkt på det som ett viktigt fall som vi ägnat en hel del resurser på, bland annat med reporter på plats i rätten.

Har det hamnat i medieskugga i Sverige?

För Sydsvenskan har det varit en självklar bevakning, inte minst som det handlar både om Sverige och Danmark. Möjligen kan riksmedierna tycka att frågan ligger långt bort, saker som sker i Danmark får sällan utrymme i riksmedierna.

Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen:

Vi skrev mycket om gripandena i Danmark och vi var ju då dessutom redan, sedan tidigare, PO-anmälda av Munir Awad för rapporteringen om när han greps också i Etiopien och Pakistan. När Awad satt häktad i Köpenhamn skrevs hans PO-anmälan av, vilket var rimligt, och senare skrev vi en del om åtalet mot de fyra misstänkta. Men i och med att fallet ju i princip känts som ”polisiärt uppklarat” från start, så har vi inte gett det jättemycket utrymme.

Har det hamnat i medieskugga i Sverige? 

Kanske har det hamnat lite i medieskugga. Männen greps med automatvapen, ammunition och en mp3-spelare med sånger om Jihad… det är ganska svårt att snacka sig ur en sådan situation, särskilt som en av dem gripits två gånger tidigare i terroristsammanhang. Det är viktigt att uppmärksamma terrorhot i allmänhet och kanske i synnerhet om det handlar om dåd mot tidningar, som ju ska värna det fria ordet, men ur ett svenskt perspektiv har vi ju också haft Peter Mangs-målet i Malmö och Breivik-rättegången i Oslo.

Thomas Mattsson skriver också om det på sin blogg

Kristian Lindquist, chef nyhetsredaktionen Svenska Dagbladet 

Svenska Dagbladet har prioriterat bevakningen av rättegången i Danmark. Vi gjorde en nyhetsstart i tidningen inför rättegången med fokus på de åtalade och hade reporter på plats i Glostrup vid åtminstone fyra tillfällen under rättegången. Vi är också på plats i dag då domen faller. 

Har det hamnat i medieskugga i Sverige? 

Svårt att säga om rättegången har hamnat i medieskugga. Jag uppfattar det som att vår bevakning har varit omfattande och att vi har haft bra koll på händelseutvecklingen. Sen har det ju varit andra stora rättegångar samtidigt, som Breivikrättegången, rättegången i Glasgow och Mangsrättegången. Men hur det eventuellt har påverkat rapporteringen kring det danska terrormålet är svårt att säga.