Annons: Mediedagen 2019

”Finns inget fog för kritiken”

Claes Sandgren blandar äpplen och päron i sin debattartikel. Det går inte att jämföra svensk meddelarfrihet med hur det fungerar i England eller Norge. Det anser TU:s vd Jeanette Gustafsdotter. (Uppdaterad)

Professorn i civilrätt, Claes Sandgren, går på DN Debatt ut med åsikten att det bör införas meddelarfrihet för journalister. Bland annat för att de då skulle kunna rapportera om det begåtts mutbrott för att komma över känslig information. 

Att göra några förändringar när det gäller den grundlagsskyddade meddelarfriheten skulle vara vanskligt för källskyddet. Och det borde Claes Sandgren förstå, menar Jeanette Gustafsdotter.

Det går inte att jämföra det svenska systemet, som är starkt grundlagsskyddat, med det brittiska eller norska som Claes Sandgren gör i sin debattartikel anser hon.

Jeanette Gustafsdotter menar också att artikeln på DN Debatt är ett bredsida inte bara mot TU utan också mot SJF. Och även den grundlös:

– SJF har yrkesetiska regler. Jag utgår från och hoppas att Claes Sandgren känner till det.

Men finns det inget fog för hans åsikter?

– Självklart ska medierna kunna granskas. Men jag tycker inte det finns fog för kritiken. Det finns som sagt en grundlagsskyddad meddelarfrihet och vi är de första att ställa oss bakom den.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har också kommenterat professorns utspel på sin blogg. Läs mer här:

 

Han vill införa meddelarskydd för journalister

Så kan källskyddet vara i fara

Om ett medieföretag betalar någon för information och en journalist på företaget berättar det för till exempel Medievärlden innebär det ett brott mot källskyddet. Det eftersom journalisten då röjer vem som fått betalt.