Så tar Kauppalehti betalt på nätet

Finska affärstidningen Kauppalehti lanserar idag en ny prenumerationsmodell med digitala paket och betalwebb.

Snabba nyheterna på nätet och djupare analyser i pappersversionen.

Det är modellen när Finlands ledande affärstidning Kauppalehti idag kommer ut i ny form.

– Samtidigt erbjuder vi ett mer varierat abonnemangsutbud, berättar Johanna Suhonen, chef för innehållsförsäljningen.

I en massiv kampanj söker nu Kauppalehti, som hör till Alma Media, nya läsare. Pappersversion erbjuds exempelvis för bara drygt fyra euro i månaden, vid en tre månaders provprenumeration.

Det går även att abonnera fördelaktigt på längre perioder och med i erbjudandena finns presenter samt möjlighet att vinna 10 000 euro. Kauppalehti satsar nu också hårt på sina digitala kanaler.

– Från 3,99 euro i veckan får man hela vårt digitalpaket. Då ingår förutom digitidningen även obegränsad tillgång till bland annat nyheterna på www.kauppalehti.fi, börsflöde samt nyhetsarkivet, berättar Johanna Suhonen för Medievärlden.

Kauppalehti introducerade sina iPad- och iPhone-applikationer förra sommaren och Android-versionen kom i slutet av fjol.

– Under en provperiod från juni i fjol till sista april i år kunde den tryckta tidningens abonnenter gratis prova dessa och se vilket läsesätt som passar dem bäst, berättar Johanna Suhonen.

Hittills har det varit gratis att plocka upp nyheter från Kauppalehtis webb. Det förändras nu, i och med att man från det tredje besöket måste registrera sig och sedan endast kan läsa 25 nyheter per månad utan att betala.

– Vi har skapat en ny tjänst, för den som läser mer än så. Då kostar det från 1,98 euro i veckan och man kan läsa från alla typer av plattformar, säger Johanna Suhonen och tillägger:

– Att ta betalt för www.kauppalehti.fi är inget nytt. Det har vi gjort ända sedan 1990-talet exempelvis vad gäller börskurser i realtid.

Att abonnera på Kauppalehti som papperstidning ger inte automatiskt tillgång till digitpaketet. Därför har en ny tjänst, ”VIP-tilaus” (VIP-abonnemang), lanserats som innefattar båda.

– För ett år kostar den 87,45 euro mer än enbart papperstidningen. Tilläggas ska då att vi de närmaste månaderna kommer att lansera flera funktioner knutna till just denna tjänst, framhåller Johanna Suhonen.

Den som på måndagsmorgonen uppehöll sig i centrala Helsingfors kunde av pigga tidningsutdelare få ett gratisex av nya Kauppalehti. 

Till nyheterna  i pappersversionen hör en tydlig indelning i tre delar; nyheter, bakgrunder och analyser samt intervjuer och så börs samt pengar. Den dagliga nyhetsströmmen ska Kauppalehtis läsare få via digitidningen och webbplatsen www.kauppalehti.fi.

– Den tryckta versionens perspektiv förändras. Vi försöker där mer än tidigare peka på lösningar, inte enbart lyfta fram problem, förklarar chefredaktör Hannu Leinonen.

Kauppalehti hade 2011 en kontrollerad upplaga om 68 252 exempelar. Hur många fler prenumeranter man tror sig få med denna kampanj, är hemligt.

– Men vi tror att såväl papperstidningen som digipaketet kommer att hitta sina kunder. Vad vi vill är just att erbjuda alternativ vad gäller sätten att läsa och prenumerera, avslutar Johanna Suhonen.

Sören Viktorsson, Helsingfors