Annons: Mediedagen 2019

GRN fäller TV4

I sina senaste beslut fäller GRN bland andra TV4 men friar SVT:s kontroversiella dokumentär om Gaza.

Ett inslag i TV4 Nyheterna Skaraborg om ett mordförsök anses strida mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. En pappa kunde identifieras, bland annat genom bilder på dennes hus, och dessutom lämnades uppgifter om familjeförhållanden som enligt nämnden inte är motiverade utan av intrångskaraktär.

I ett separat fall fälls TV4 för utformningen av ett sponsormeddelande från Aftonbladet. Granskningsnämnden beslutar att ansöka hos förvaltningsrätten om att kanalen ska betala en straffavgift om 50 000 kronor.

Den norska dokumentären Gazas tårar handlar om Gazakriget 2008/09. När den visades i SVT i december förra året utlöstes en anmälningsstorm. Flera anmälare menade att den var antisemitisk och att den tydligt tog ställning mot Israel i konflikten. Många var också kritiska till att SVT valde att sända dokumentären på den judiska högtiden Chanukka.

Granskningsnämnden konstaterar att den är ensidig, men menar att det tydligt framgår av en regissörskommentar innan filmen inleds att den inte ämnar skildra konflikten mellan Israel och palestinierna, utan hur krig påverkar civila kvinnor och barn.

SVT fälls däremot för bristande saklighet i en repris av barnprogrammet Evas superkoll. Reprisen av avsnittet ifråga, som handlade om politiska partier, sändes efter att Sverigedemokraterna hade kommit in i riksdagen. Detta kommenterades bara med att ”listan inte riktigt stämmer” och att det ”bildas nya partier” då och då. SD nämndes inte med namn, vilket flera anmälare reagerat över. GRN ger nu anmälarna rätt.