Annons: Mediedagen 2019

De skapade datajournalistik i helgen

I helgen tävlade deltagare från SvD, Aftonbladet, SR, SVT och Lärarnas Tidning om att göra den bästa datajournalistiken.

I helgen anordnade Fajk ett hack i datajournalistik på Södertörns Högskola. Cirka 30 personer deltog, uppdelade på fem lag:

  • Svenska Dagbladet
  • Aftonbladet (+ Helsingin Sanomat)
  • Lärarnas Tidning (+ TV4)
  • Sveriges Radio
  • Sveriges Television

– Det var jätteroligt att så många medier var med. De skickade inga officiella team, utan det var intresserade personer från företagen som kom, säger Kristofer Sjöholm, projektledare på SVT Pejl och arrangör av Fajk Hackaton.

– Vi ville ha det här väldigt kollegiala utbytet. Det är proffs som är jätteduktiga, men som träffas på kollegial nivå och utbyter erfarenheter. 

Blev det så?

– Ja, jag tycker det är viktigt att man verkligen gör något, som ett komplement till de konferenser där man mest pratar. Det twittrades inte så mycket från Fajks hackaton för när du har massor av idéer och massor av data att mangla hinner du inte twittra så mycket.

Varför valde ni datajournalistik?

– När webbutvecklare och journalister möts händer det spännande saker. Det vi sysslar med har tidigare kategoriserats som databasjournalistik, men vi har valt att kalla det datajournalistik eftersom det är mindre begränsat. 

Vad kan medieföretagen lära sig av det här?

– Vi ville visa chefer och redaktionsledningar vad vi kan skapa på kort tid så att de förhoppningsvis ger oss förutsättningarna att jobba mer med det här. Vi är lyckligt lottade på SVT, men ser gärna att fler kommer igång. Det har varit mycket upp till enskilda personer, som Kristoffer Örstadius på DN.

Lärarnas Tidning/TV4 vann pris för bästa nyhet för ”Flickskolorna” och SVT Pejl vann pris för bästa journalistiska tjänst och för bästa visualisering för sitt fördomsquiz.

Läs mer om helgens aktiviteter och se vinnarnas bidrag på fajk.nu.

Är du reporter eller kodare, Kristoffer Örstadius?

Det här är Fajk

Fajk står för Föreningen för anordnandet av journalistiska knytkonferenser.

Föreningen bildades i höstas för att arrangera en knytkonferens om journalistroll i förändring, ”Trollen och rollen”.

En ny knytkonferens är planerad till hösten 2012.