Så gick premiären för Folkbladet Västerbotten

På Folkbladets redaktion är det stort kalas just nu. Det man firar är att premiären av den nya tidningen gått utan problem.

I går kväll byttes det mesta ut på Västerbottens Folkblad. Namnet – som nu är Folkbladet. Produktionsverktygen – Quark ut, Indesign in. Och inte minst – form och upplägg.

Den största förändringen läsarna upplever kan vara flytten av ledarsidan. Nu hamnar den sist i del 1 tillsammans med övrigt opinionsmaterial. Vilket innebär att nyhetspulsen börjar redan på första uppslaget.

Det har redan väckt ett antal arga röster. Protester blev det också när tidningen vid nyåret skrotade börsmaterialet. Ledningen beslutade att tidigarelägga den förändringen för att det inte skulle ta fokus från den nya tidningen.

Några ortssidor finns inte längre. Nu konkurrerar alla nyheter med varandra i ett block. Vilket kommer att gynna journalistiken, tror Daniel Nordström.

En stor förändring som läsarna inte ser är att Folkbladet nu, tack vare den nya formen, kommer att jobba mer planerat.

– Det blir rappare, rakare och enklare, säger Daniel Nordström.

Veckopulsen kommer också att förändras något. Tisdag till torsdag ska formatet hållas ner för att sedan växa fredag till måndag. Bland annat startar Folkbladet en ny lördagsbilaga.

I början av maj kommer också sajten få en rejäl ansiktslyftning.

– I dag är den för plottrig och svårnavigerad. Den ska rensas upp.

Någon gång under andra kvartalet släpper också Folkbladet sin Ipad-app.

Tror du alla förändringarna kommer att påverka upplagan?

– En enormt svår fråga. Klart att jag hoppas det. I alla fall när det gäller antalet läsare totalt. Men att tro att en omgörning ska påverka upplagan på ett avgörande sätt är naivt 2012.