Arizonalag kriminaliserar näthat

En ny, kontroversiell lag mot näthat kan komma att antas i Arizona.

Nyligen dömdes en brittisk student som uttryckt sig rasistiskt på Twitter till 56 dagars fängelse.

Nu kan en ny lag som är på väg att antas i den amerikanska delstaten Arizona göra det brottsligt att uttrycka sig stötande i sociala medier och andra platser på internet. Brottet skulle kunna ge fängelse i upp till sex månader.

Kritiker hävdar att lagens svepande formuleringar gör att den kan hota den grundlagsskyddade yttrandefriheten. Men Justin Patchin, chef för Cyberbullying Research Center, menar att den i så fall inte kommer att antas. Han påpekar vidare för ABC News att det första författningstillägget (First Amendment) inte ger medborgare rätt att trakassera eller terrorisera andra.