Annons: Mediedagen 2019

Så gör du när spionen hör av sig

Hon värvades till MI5 i början av 1990-talet. Annie Machon vet hur spionorganisationen jobbar med manipulation och avlyssning – inte minst av medierna i Storbritannien.

Från början hade hon inga tankar på att kliva in i spionvärlden. Tvärtom. Annie Machon skulle ha sprungit åt andra hållet om hon fick erbjudandet. Hon siktade istället in sig på en diplomatkarriär. Men hennes pappa, som gillade den lätt romantiserade spionbilden som förmedlas av författare som John Le Carré, övertalade henne när förfrågan kom.

Efter sex år på tre avdelningar inom MI5 fick hon och hennes dåvarande pojkvän, David Shayler som också jobbade åt spionorganisationen nog.

En misslyckad attack mot Libyens diktator Khaddaffi blev droppen. I det av ansvariga politiker inte godkända attentatet dog inte han – men ett antal civila.

Paret Machon och Shayler tvingades till landsflykt efter att ha avslöjat organisationens olagliga metoder.

På Gräv berättade hon bland annat om tillvaron som ”whistleblower”. Problemet för de få avhoppare från underrättelsetjänster som vill få ut sin historia i medierna är den dubbelsidiga paranoian.

– Journalisterna är osäkra om det är en äkta avhoppare, det kan vara en fälla eller ett försök att få ut en manipulerad historia. Och avhopparen är inte säker på att journalisten inte avslöjar allt för säkerhetstjänsten.

Avhopparna är mycket selektiva när det gäller vilka journalister de kan tänka sig att närma. Men om någon valt att ta kontakt gäller det att:

• Skaffa två mobiler som ni bara använder för era samtal.

• Ring aldrig hemifrån, från jobbet eller från bilen. Och aldrig från samma ställe två gånger.