Annons: Mediedagen 2019

Fallet Dawit Isaak i Eritreas Högsta Domstol

Högsta Domstolen i Eritrea har nu bekräftat att den tagit emot en Habeas corpus-framställan gällande den svenske journalisten Dawit Isaak.

Habeas corpus är en gammal regel som säger att ingen ska kunna vara godtyckligt fängslad utan rättegång.

”Det är nu bekräftat att domstolen tagit emot Habeas corpus-framställan. Regeringen i Eritrea har sagt att landet följer Habeas corpus, och ska därmed skyndsamt se över om Dawit Isaak får sitta inlåst”, säger Percy Bratt, jurist, i en kommentar till Reportrar utan gränser.

Tidigare har domstolen i Eritrea förnekat att den fått inskickade dokument, men nu har EU-representanter överlämnat ytterligare en kopia efter påtryckningar från bland andra EU-parlamentarikern Olle Schmidt, EU-parlamentet och svenska UD.