Annons: Mediedagen 2019

Ungerns nya grundlag hotar pressfriheten

Landets nya, skarpt kritiserade grundlag trädde i kraft den 1 januari och anses hota demokratin och den fria pressen.

I veckan har folk samlats i Budapest för de första gemensamma oppositionsprotesterna mot premiärminister Viktor Orbán sedan han kom till makten våren 2010. Enligt Mark Palmer, tidigare amerikansk ambassadör i Budapest, är det inte längre otänkbart att Ungern förlorar sitt EU-medlemskap som en konsekvens av den nya grundlagen, som kritiserats av bland andra EU och USA sedan den röstades igenom i våras.

Viktor Orbán – som av de tiotusentals demonstranterna anklagas för att vara en diktator – har ökat den alltmer auktoritära regeringens inflytande över medierna, centralbanken och rättssystemet. Kritiker menar att Ungern är på väg att bli en nationalistisk och ultrareligiös enpartistat. Enligt Radio Free Europe säger journalister från flera olika organisationer att de nu sätts under hård press från sina regeringsvänliga redaktörer att begränsa kritiken mot premiärministern. Ungerska journalister har protesterat sedan lagen röstades igenom förra året, bland annat genom att hungerstrejka.