Här väntar alla på att Juholts öde ska avgöras

På plats

Vad tror du händer i kväll? En mycket frekvent fråga bland de journalister som just nu väntar på Socialdemokraternas högkvarter.

I eftermiddags startade Socialdemokraternas verkställande utskott det som i flera medier kallas ett ödesmöte för Håkan Juholt. Ska s-ledaren sitta kvar? Ett stort antal politiska reportrar väntar just nu på att någon eller några från partiledningen ska komma ut och berätta vad som händer.

Mari Forssblad, politisk reporter på Sveriges Radio är en av dessa. 

Vad tror du händer i kväll?

– Det är mycket svårt att säga. Men. Det är mer sannolikt att han avgår nu än det var i oktober.

Har bevakningen av Håkan Juholt varit på en bra nivå?

– Svårt att säga då jag själv är så mitt i den. Men visst finns det något självgenererande i bevakningen som kan ges för stora proportioner.

Mats Knutson, politisk kommentator på Rapport, vill inte heller sia om utgången av kvällens VU-möte.

– Jag ser tre scenarier. 1. Antingen händer ingenting och vi får bara veta att mötet fortsätter i morgon. 2. De uttalar ett fortsatt förtroende för Håkan Juholt eller 3, det kommer att bli någon form av skifte i ledningen.

Han anser att Håkan Juholt fått en tuff bevakning:

– Men så ska det vara.

– Det har säkert skett övertramp men på det stora hela har bevakningen varit korrekt och rimlig.

Hur mycket av Håkan Juholts situation i dag beror på hur medierna behandlat honom?

– Hade inte medierna tagit upp det han gjort hade det så klart inte blivit något. Men det är inte medierna som avsätter politiker, även om många tror det. Det beror på opinionerna inom partierna.

– Håkan Juholts situation i dag beror dels på att han hade ett begränsat stöd redan från början. Sedan har han många fiender inom partiet.

Men hade opinionssiffrorna pekat åt ett annat håll hade det spelat en begränsad roll menar Mats Knutson.

Expressens politiske reporter Niklas Svensson vet, i motsats till många andra journalister, när han ska lämna Socialdemokraternas högkvarter i kväll.

–  Senast klockan åtta måste jag åka för att börja med texterna till morgondagens tidning.

Han tror att det är 50/50 att Håkan Juholt sitter kvar efter VU-mötet.

Niklas Svensson menar också att det är en sliten s-ledare som nu kämpar för sin politiska framtid.

– Det märkte jag redan i Sälen. Han var extremt stressad och pressad och såg inte alls ut som en partiledare som precis återvänt efter en två veckors solsemester i Mexiko.

En av dem som jagat Håkan Juholt är just Niklas Svensson. Men det har han inte dåligt samvete för.

– Nej, jag har bara ställt relevanta frågor. Men det är klart, visst har jag funderat, rent mänskligt hur han mår. Och att det måste kännas tragiskt för honom, det som hänt.

– Och visst finns det säkert socialdemokrater som upplever att jag ställer brutala frågor. Men jag gör bara mitt jobb.

Niklas Svensson har, precis som övriga politiska reportrar, ett brett kontaktnät. Många vill tipsa om stort och smått. Och ibland kan det vara oklart vilka motiv tipsarna har.

Känns det som du är en marionett ibland?

– Alla journalister löper den risken – hela tiden. Men om man pratar med båda sidor i en konflikt så förmedlar man en rätt sanningsenlig bild av läget.

Expressens kameraman ger ett tecken. Det är två minuter kvar till sändning. Niklas Svensson gör sig beredd för att intervjua Mats Knutson.