Har båtjournalistiken vind i seglen, Andrea Kollmann?

14:45

Publicistklubben har delat ut sina årliga stipendier. Frilansjournalisten Andrea Kollmann får 12 000 kronor för att studera seglingsjournalistik i Europa.

– Oj så roligt, jag visste inte att jag hade fått något stipendium!

Hur kom du in på det här ämnet?

– Jag seglar själv och skriver tämligen regelbundet för tidningen Segling. Jag tycker att jag hamnat i ett spår och att även seglingsjournalistiken ser ungefär likadan ut år efter år efter år.

– Det finns så många infallsvinklar på segling och båtliv, inte bara ur sportsynpunkt utan också när det gäller kultur, historia. Jag funderar på om seglingsjournalistiken kunde får mer plats i dagstidningar också. Det är ju ingen särskilt publik sport, men så många svenskar har egen båt att intresse kanske kan finnas.

Hur ska du studera seglingsjournalistiken, och var?

– Jag tänkte besöka redaktioner i ett par länder som är stora sjönationer: seglingstidningar i Tyskland och Spanien och en dagstidning i den stora sjönationen Storbritannien för att se hur de arbetar med seglingsjournalistik.

De får Publicistklubbens stipendier