Expressen ska bli bättre på länka och kredda

Expressen ska börja med en ny länkpolicy som ska göra dem ”tydligast i svensk press” enligt chefredaktör Thomas Mattsson.

Snart ska Expressen inte bara ange källorna till sakuppgifter utan också skriva var rapporteringen började.

Expressen.se ska det också finnas länkar till den ursprungstext som citeras.

Ambition är att det ska bli enklare att värdera uppgifter, och dessutom lättare att söka sig till de originaltexter i andra medier som Expressen citerat ifrån enligt chefredaktör Thomas Mattsson.

Ska ni länka till svenska sajter också?

– Ja, naturligtvis. De största mediesajterna är ju väl kända för vår publik, även om vi kommer att länka till dem med, men störst värde för besökarna har det säkert när vi länkar till mindre nyhets- eller nischsajter. Eller exempelvis till bloggar som vi skriver om.

Även till Aftonbladet?

– Ja, båda kvällstidningarna citerar ju regelbundet varandra och jag ser inga problem med att länka till Aftonbladet.se och jag tror inte heller att publiken reagerar negativt. Det som är bra för våra besökare är nog bra för Expressen.se också, här ska man nog försöka utnyttja nätets möjligheter tror jag.

Hur mycket merjobb tror du det kommer att leda till?

– En del, förstås, och viktigast är förstås att informera läsarna. Så prio ett är också fortsättningsvis att publicera ut en nyhet, sen lägger vi till en eller flera länkar. Detta tror jag att alla förstår, en svårare pedagogik blir nog att vi ibland avstår att länka – på grund av att det på sajten som vi citerar finns annan text och bild som vi kanske bedömer som pressetiskt problematiskt. Här får vi pröva oss fram.