Annons: Mediedagen 2019

Våra bästa bilder

Sex fotografer har valt ut sina bästa bilder i år för Medievärldens läsare:

Annika af Klercker, Expressen

Bilderna är från ett jobb jag gjorde med reportern Mia Karlsson på Expressen, efter terrordåden i Oslo och på Utöya. Vi träffade tre familjer som förlorat sina barn på Utöya och lät dem berätta sina barns historier. För mig personligen blev hela katastrofen så vansinnigt mycket mer verklig och så mycket mer nära efter det här jobbet och jag tänker fortfarande ofta på dem vi intervjuade. Bilden som jag har valt ut föreställer Björn-Inge Dalby med en bild på hans son Andreas Dalby. Andreas hann vara 17 år i en vecka. På kvällen fredagen den 22 juli skulle Björn-Inge Dalby ha hämtat honom från lägret på Utöya.


Anders Johansson, Barometern

Han flydde för sitt liv när han blev beskjuten av polis i sin egen trädgård, tagen för en inbrottstjuv. Starka känslor mötte mig när jag fotograferade honom ett par dagar senare. När han berättade om händelsen föll han i gråt. Innan publicering bad vi honom komma upp på tidningen så att han kunde godkänna bilder och text eftersom han varit ganska chockad. Han godkände allt.


Yvonne Åsell, Svenska Dagbladet

Mitt val blir denna bild på Håkan Juholt. Den är tagen i Norrköping på hans ”förlåtturné” genom Sverige.


Marie Bremberg, Eskilstuna-Kuriren

Jag hade varit på ett jobb i Parken Zoo i Eskilstuna och var på väg tillbaka till bilen en kall februaridag i början av året. När jag går förbi leopardhägnet skymtar jag något uppe i trädet femtio meter upp. Jag hivar upp teleobjektivet och zoomar in den otydliga pricken och drar efter andan när jag ser den vackra leoparden som helt avslappnad tar en tupplur uppe i toppen av trädet. Jag tycker om kontrasten med den exotiska leoparden och den svenska snön. Hans sköna stil när han sover gör att jag kan titta på bilden flera gånger utan att tröttna. Det är sällan jag får till bra bilder på djur. Antingen ska man ha ett otroligt tålamod eller lite tur att komma vid rätt tillfälle, som jag gjorde den här dagen. 


Pieter ten Hoopen

Bilden är väl inte den bästa som jag har tagit under året men jag fokuserar  mera på händelsen. Under firandet av den shiamuslimska högtiden Ashura den 6 december spränger en man sig och dödar mera än 70 personer och skadar ett 150 tal i Kabul. Bland de döda var väldigt många barn som hade kommit till moskén denna dagen. Den unga tjejen på bilden heter Gulami och var en av dom överlevande just den dagen. Hon ligger och väntar på att få ta en röntgenbild. Hon har allvarliga splitterskador efter bomben.


Åsa Sjöström, Sydsvenskan

Jag tycker om den här bilden för att den är vacker och har en fin stämning med en religiös ton. Bilden är tagen på en häxförläggning i Ghana där jag tillbringade sju dagar i slutet på april. Kvinnorna släppte in mig i deras liv och för mig är den här bilden en bekräftelse på tillit, vänskap och förtroende. Cecilia är en av de över två hundra kvinnorna i förläggningen som är anklagade för att besitta häxkrafter. Det finns sju häxförläggningar i norra Ghana, förläggningarna är en plats där kvinnorna kan finna frid men det är också ett liv i fångenskap. (Bylinebild © : Sanna Sjöswärd)

Våra bästa bilder 2010