Annons: PP Pension

E-redaktör – i ständig kontakt med läsarna

Skellefteå

Norrans e-redaktörer har tack vare sin tillgänglighet byggt upp en personlig relation till läsarna.

Norrans e-redaktörsruta är bemannad dygnets alla vakna timmar. Sex personer turas om att sköta chatten. En av dem är Jessica Dhyr, som jobbat som e-redaktör i 1,5 år.

– Det kan vara lite hård ton ibland, men det är inte alls som i kommentarsfälten.

– Och när det blir lite hårt är det ofta andra i chatten som rycker in till undsättning. Jag har aldrig behövt spärra någon, säger hon.

Många läsare har sina favoritredaktörer som de byggt upp en personlig relation till.

– Ibland vill de bara komma in och säga hej när de ser att man jobbar. Jag har en äldre herre som inte längre bor i Skellefteå som ofta kommer in och frågar mig hur det ser ut i stan.

En gång när han ville se hur nya busstorget såg ut fick hon en fotograf att gå ner och fota det. Han blev överlycklig.

Det kommer in ett tips om en person att intervjua. Jessica Dhyr skickar det vidare till featurechefen och ber henne svara.

– Jag tycker det är bra att visa upp att hela redaktionen är delaktig, ibland får Anette svara, ibland ledarsidan. Jag tror att det är ganska uppskattat att de får svar från rätt person, att inte allt ska gå via mig.

Vad är roligast med att vara e-redaktör?

– Sitta och snicksnacka lite med folk, det är både roligt och lite läskigt, för man vet ju inte alltid vem personen är, om det är någon bekant.

Hur personlig kan man bli?

– Jag försöker att inte vara det, men ju längre man sitter, desto svårare blir det, särskilt med de som återkommer. Jag tror också att det hade blivit tråkigt annars. Det ska inte vara en kall touch.

Anette Novak tror att det på sikt kommer att behövas två e-redaktörer på startsidan: en redaktionell och en för privatmarknad.

– Vi förbereder också försök med nischade e-redaktörer – med sändningstid. Exempelvis lovar en specialreporter livechat under förmiddagen efter att en större artikel publicerats. Mer spetsade diskussioner kommer med all sannolikhet att leda till högre kvalitet på diskussionerna.