Annons: Mediedagen 2019

De har gått från tidningar till fastigheter

Bengtssons Tidnings Aktiebolag heter företaget fortfarande. Men det lever inte längre upp till namnet.

Lennart Bengtsson, 80, är VD och brodern Sten, 78, ordförande.  

– Namnet har vi inte tänkt ändra på, säger Anders Bengtsson, som är son till Lennart, och nu tillsammans med kusinen Jonas, son till Sten, rattar det gamla familjeföretaget som sålde alla sina tidningar i Dalarna i precis rätt tid till kanske branschens hittills högsta pris.

– Vi träffade nog precis rätt, men det var efter mycket analys och vånda som vi till slut beslutade att sälja familjens tidningsföretag.

– Vi stod inför ett tredje generationsskifte. Vi såg vilka problem som väntade tidningsbranschen med en snabb övergång till elektroniska produkter med gratis innehåll . Vi kände alla att vi då inte var rätt part för framtiden. 

Falu Kuriren, numera flaggskepp i Dalarnas Tidningar, räddades från konkurs av Anders Bengtssons farfar, Rudolf, i början på 1930-talet

I mars 2008 tog Mittmedia över verksamheten. Resultatet i familjens ägarbolag efter försäljningen 2008 blev rekordhöga 763 miljoner kronor.

Men vad har man istället satsat på efter försäljningen av tidningsföretaget? En del har förstås gått till årlig utdelning till ägarfamiljen, imponerande 90 miljoner de senaste tre åren.

Idag är Bengtssons Tidnings AB ett blandat investmentbolag med en stor värdepappersportfölj, en fastighetsdel och en industridel och en balansomslutning på 720 miljoner kronor.

– När det gäller värdepappersportföljen har vi en försiktig och värdebevarande policy som noga efterlevs, berättar Anders Bengtsson och kan konstatera att man klarat börsnedgången hyfsat.

I fastighetsdelen fanns från början ett fastighetsinnehav i Dalarna som såldes till börsbolaget Diös ifjol. Istället är man stor aktieägare i Diös, ett bolag som snabbt fördubblats. Diös har ju köpt finansmannen (och förre ägaren till Länstidningen i Östersund) Maths O Sundqvists gamla fastighetsimperium, Norrvidden, och dubblat sitt fastighetsbestånd. Förvärvet finansierades delvis av en nyemission som Bengtssons Tidnings AB deltog i. Idag äger man strax över 10 procent av Diös.

Familjeföretaget från Falun driver också egna fastighetsprojekt i Stockholmsområdet. Affärsidén är att konvertera gamla industri- eller kontorsfastigheter till bostäder.  Vid Telefonplan i Stockholm skapar man just nu till exempel 255 nya bostadsrättslägenheter bestående av 1:or och 2:or.

– På Telefonplan vänder vi oss till förstagångsköpare. Det finns en oerhört stor efterfrågan så vi har inga problem att sälja lägenheterna i projekten som drivs tillsammans med andra intressenter, berättar Anders Bengtsson. Just nu är det fem projekt, men i morgon kan det vara flera. Omsättningen av projekten är relativt snabb, ca 2-3 år.

När det gäller industrigrenen finns idag två inriktningar; Förnyelsebar Energi och Råvaror. 

I Scandinavian Biogas äger man drygt 19 procent. Bolaget har numera förre statsministern Göran Persson som ordförande. Hittills har verksamheten kantats av förluster. Ifjol 57,8 mkr (36,5). Bolaget driver anläggningar i Stockholm, Varberg och Sydkorea. Bolaget startades 2005 som ett utvecklingsbolag med höga utvecklingskostnader men expanderar nu snabbt. Om allt går enligt planerna ska man nå ett positivt kassaflöde under senare delen av 2012 och vinst under 2013.  

Den andra stora investeringen avser Nordic Iron Ore. Med förre moderatledaren och landshövdingen Ulf Adelsohn som ordförande. I Nordic Iron Ore äger Bengtssons nu ca 28 procent. Bolaget vill exploatera en järnmalmsfyndighet i Ludvika och öppna de gamla gruvorna i Håksberg och Blötberget. Men vad som skapat den verkliga järnmalmsruschen i Ludvika är uppgifterna om en fyndighet under sjön Väsman i klass med LKAB-järnmalmsfälten. Det väntas bli ruschen på börsen när Nordic Iron Ore börsintroduceras i vår

– Vi ser fram emot järnmalmsbrytningen i Ludvika. Vi vill vara långsiktiga ägare och hoppas skapa jobb i Ludvika, säger Anders Bengtsson, som själv av familjeskäl bor nere i Helsingborg.  Kusinen Jonas finns i Stockholm, där man också har ett litet gemensamt kontor.

Hur är det att ha Ulf Adelsohn respektive Göran Persson som ordföranden i de här bolagen.

– Det är ingen slump. Projekten bygger på att vi kan förankra dem i samhället. Då är de båda väl meriterade med sina breda kontaktnät. 

Lars Herlin

 

Hit har ägarnas pengar gått
Lars Herlin