Annons: Mediedagen 2019

Våra bästa sporttexter

Sportsidor kan innehålla så mycket mer än bara matchreferat, det visar den här kavalkaden över något av det bästa som gjorts på landets sportredaktioner 2011…

Medievärlden bad ett antal tidningar att bjuda våra läsare på det bästa de gjort i sportväg under 2011. Här är resultatet:

Ewa Wirén, redaktionschef Dalarnas Tidningar: 

Klicka på länken för att läsa reportaget: ett_val_for_livet_dt_2011.pdf

Det började med en undran varför inte lagkaptenen i Falu BS bandy var med och spelade lagets matcher. Vår reporter Anders Staffas började luska och fick veta att lagkapten Stefan Tranblom var borta från isen av ”personliga skäl”, en cancersjuk fru som avbrutit sin cancerbehandling för att kunna föda familjens barn. Ett antal veckor senare landade det i bifogade reportaget, publicerat på Dalarnas Tidningars sportsidor, garanterat årets sportreportage hos oss:

 

Anders Bengtsson, förstereporter Offside: 

Klicka på länken för att läsa reportaget: off2-11-rep-anton.pdf

Reportaget om Anton Hysén är Offsides ”största” story under de elva år som Offside har funnits. Över en natt blev det en världsnyhet. Till mig ringde CNN och BBC, för att prata om arbetet bakom reportaget. Till Anton ringde New York Times, The Guardian, för att prata om hans beslut om att komma ut. Det var, så klart, kul. Men så här i efterhand är det roligaste att Anton enbart fått positiva kommentarer. Hans fotbollskarriär har till och med blivit bättre.


Christer Kustvik, sportchef Corren: 

Klicka på länken för att läsa reportaget: motocrossdod_1.pdf 

Det var en arbetsdag jag som sportjournalist aldrig upplevt tidigare och jag hoppas jag aldrig gör det igen.  Att en så ung idrottare förolyckas är lyckligtvis väldigt ovanligt. Det vi ställdes inför, vi som jobbade med ämnet, var att ta kontakt med människor i början av deras sorg. Något vi annars gör ytterst sällan. För reportern Héctor Barajas blev därför det viktigaste att hitta rätt ton i samtalet med de han ringde i den förolyckades omgivning. En ton han sedan tog med sig i artikeln på ett, enligt mig, lysande sätt. Som krönikör tänkte jag mest på att hitta rätt balans mellan känslor och fakta. Det är så lätt, när man sitter med uppgiften att skriva om sina tankar, att man i ett sånt här dramatiskt läge låter känslorna ta överhand. Jag försökte därför på ett respektfullt sätt se olyckan inte bara ur min synvinkel utan också ur idrottens synvinkel, spegla den oro den väckte bland andra idrottare och anhöriga och på vilket sätt olyckor kan påverka framtiden. Just det senare, att jag i det läge som var tog upp olyckans påverkan på framtiden, att lärdomar bör dras i säkerhetsarbetet, är det jag i efterhand är mest nöjd med. Jag tycker Héctors text, Jeppe Gustafssons bild och min krönika blev en mycket bra mix av känslor, fakta och framtidstankar.

 

Pasi Hiirikoski, sportchef, VLT:

Klicka på länken för att läsa reportaget: isracing_VLT.pdf 

Isracing är ingen stor sport, men SM-tävlingarna i ABB Arena Syd i våras berörde oss alla. Föraren Peter Koij avled efter en krasch och det chockade idrottsstaden Västerås. Trots chocken lyckades redaktionen att samarbeta mitt i tragedin och hitta rätt nyans i rapporteringen. Fotograferna Kenneth Hudd, Per Groth och Per G Norén tog otroligt känslosamma bilder – utan att vara påträngande i sorgen. Reportrarna Ann-Sofi Sannemalm, William Holm, Håkan Slagbrand, Niklas Forsman, Bettina Bäck och Anders Öhlin rapporterade både träffsäkert och känslosamt. Anders Öhlins avslutande artikel med motorlegendaren Per-Olof ”Posa” Serenius efter SM-helgen är en ödmjukt målande intervju som i all sin enkelhet väcker känslor.

 

Magnus Karlsson, chefredaktör Smålandsposten: 

Klicka på länken för att läsa reportaget: Smålandsposten 

Den här är min favorit, en krönika av sportchefen Dan Magnusson om ett lokalderby publicerad strax efter Syrianska–AIK.