Annons: Mediedagen 2019

TT drog tillbaka text om Spotify

Oklarheter kring siffrorna fick TT att dra tillbaka ett telegram om nya Spotifyanvändare. Källan var en text i Dagens Industri.

Siffror över nya användare av Spotify har spridits via TT till många svenska medier idag. Problemet är att de bara gäller användare av Spotifys Facebookapp.

– Vi drog tillbaka texten för att de var lite oklarheter kring siffrorna. Det vi visste var att Spotifys Facebookapp fått 2,3 miljoner nya användare. Men hur många av dessa som redan hade Spotify gick inte att få fram, och därmed kunde vi inte veta om det leder till ökade intäkter för Spotify, säger Magnus Persson, nyhetschef på TT.

Stefan Lundell, som skrivit artikel i Dagens Industri, säger att grafen i anslutning till artikeln är problematisk eftersom man kan förledas att tro att det rör sig om användare av tjänsten Spotify, när det i själva verket rör sig om användare av Spotifys Facebookapplikation. 

– Poängen med artikeln är att Spotify på Facebook har exploderat, men absolut hade jag kunnat ha förtydligandet att man inte kan veta hur många av de nya användarna av Facebookappen som redan använde Spotifys musiktjänst, säger han.

Han säger att det är svårt att få fram rätt siffror från Spotify

– Jag har varit i kontakt med dem, frågat om siffrorna, och de har fått läsa artikeln och inte haft några kommentarer till den. 

Det var efter att Emanuel Karlsten reagerat på siffrorna och skrivit en blogg som TT reagerade. Läs hans bloggpost här.