Annons: Fojo

Sydsvenskan inte redo för hen

Kulturskribenten Andreas Ekström smög in sitt könsneutrala ”hen” i en krönika – och fick smäll på fingrarna av tidningens språkvårdare.

– Så ni har noterat mitt lilla experiment, säger Andreas Ekström nöjt.

Krönikan publicerades i Sydsvenskan den 9 oktober och visar sig vara den första text där Ekström använt det könsneutrala ”hen”. Meningen ifråga lyder:

”Ingen chefredaktör ska kunna agera utan juridiskt ansvar; ingen verkställande direktör ska ha juridiskt ansvar för publiceringar hen inte styr över.”

– Jag kände att det var språkligt motiverat, att det kunde handla om både en man eller en kvinna. ”Han eller hon” låter ju uselt, och jag gillar inte att använda ”den” när det handlar om människor. Så det var ett opolitiskt beslut.

Sedan ändrar han sig. Kanske påverkades han av den intervju han gjorde förra hösten med kulturtidskriften Ful, som använder ”hen” som en språklig protest mot tvåkönsmodellen.

Hur som helst bestämde han sig för att smyga in sitt ”hen” och se vad som hände. Krönikan lyckades ta sig förbi korrläsarna – men Sydsvenskan var inte riktigt redo för Andreas Ekströms kupp.

– Jag har fått bakläxa av vår språkvårdare, Ingrid Fredriksson. Hon menar att ordet inte är redo att använda okommenterat än.

Håller du med om det?

– Nej. Jag tycker att det är viktigt att utveckla språket. Jag går på den organiska Fredrik Lindström-linjen; behövs ett ord i svenskan, då får vi helt enkelt se till att skapa det.

Tänker du fortsätta att använda ”hen”?

– Nej, för som journalist förstår jag verkligen vikten av att en tidning håller en någorlunda enhetlig linje. Däremot tror jag inte att ”hen” är bannlyst för all framtid i Sydsvenskan. Saker och ting förändras ju i språket hela tiden.