Vad gör samarbetet unikt, VF och SVT?

14:45

VF och SVT publicerar just nu artiklar och inslag från en gemensam reportageresa som följt upp hur det gått för sopletande barn i Bosnien.

– Samarbeten mellan public service och lokaltidningar har förekommit, som Smålandsposten och Uppdrag Granskning vid avslöjandet om Ikea. Men inte på det här viset, att man åkt ut tillsammans och gjort ett jobb och sedan gjort en gemensam publiceringsplan, säger Tomas Skoglund, redaktionschef på SVT Värmlandsnytt.

– Jag tror att det är unikt att vi samtidigt publicerar samma material i SVT och en lokaltidning, säger Värmlands Folkblads chefredaktör Peter Franke.

Bakgrunden är att reportern Bengt Hedin och fotografen Lars Hedelin för 15 år sedan gjorde en reportageresa till Bosnien. Båda jobbade då på VF. Nu har de återvänt till byn där de romska barnen letade mat på soptippen. Bengt Hedin för Värmlandsnytt, där han jobbar nu, och Lars Hedelin som frilans för VF:s räkning. 

– Elvis Mehleie letar fortfarande mat på soptippen, men det är svårare nu, när de amerikanska soldaterna försvunnit. Dessutom tvingas de iväg från byn av ett gruvbolag. För Mina Frljanovics som fick ett utbildningsstipendium har det gått bättre, hon är visserligen arbetslös, men har blivit en talesperson för byn gentemot gruvbolaget, säger Tomas Skoglund.

Hur mycket har det blivit i tidningen?

– Vi har publicerat åtta sidor idag och igår, och fortsätter imorgon, och så har vi länkat mellan VF och SVT, säger Peter Franke.

Publiceringen för 15 år sedan gav ett enormt genomslag bland läsarna och ledde till en insamling, som gav 200 000 kronor, har det hänt något liknande nu?

– Vi har inte startat någon insamling nu, men fotografen Lars Hedelin lade ut en uppdatering på Facebook. Den hittades av en läsare som bodde i Värmland då, och jobbar på räddningstjänsten i Katrineholm nu. Han startade en insamling bland sina kollegor som nu samlat ihop till ett nytt tak och nya fönster åt en familj, och skickat pengarna till en brandstation i Bosnien som ska fixa det.

Kan det bli fler samarbeten med SVT?

– Vi har spånat lite. Vi fick det här brevet från Eva Hamilton i våras om att SVT gärna vill samarbeta med lokaltidningar, och vi gör gärna fler projekt gemensamt. Gärna gemensamma grävjobb.

Läs mer om samarbetet på vf.se