Kaliber laddar om

På SR Kaliber har kvinnorna fingret på avtryckaren. I siktet när säsongen inleds på söndag: skönhetsbranschen.

Den grävande journalistiken har länge varit lite av ett svårintagligt manligt reservat. Ofördelaktiga arbetsvillkor för just kvinnor sägs bottna i en exkluderande machokultur. Den stora kontroversen kring Uppdrag Gransknings könsdiskriminering är ett svenskt exempel.

Tidningen Offside har också uttryckt en bakåtsträvande syn på skillnaderna mellan manliga och kvinnliga reportrar (killar gillar tydligen att skriva längre, maffiga reportage).

Men SR Kaliber går åt andra hållet – just nu består redaktionen till hundra procent av kvinnor.

Har ni reflekterat över den sällsynta kvinnodominansen?

– Nej, det är inget vi tänker på i vårt dagliga jobb. Vi har precis rekryterat en till fast reporter och det är en man. Och senare i höst kommer det in en manlig praktikant, svarar programmets producent Sabina Schatzl.

– För mig är person och synen på granskande journalistik mycket viktigare än vilket kön man har, fortsätter 
Schatzl. Kaliber har ett uttalat uppdrag att hitta ämnen utanför de traditionella gräven.

På Kaliber finns ingen machokultur i väggarna, enligt Sabina Schatzl. Själv har hon inte en bakgrund som ”typisk grävare” utan har bland annat varit ekonomi- och politikreporter på GP och producent på P1 och P4. Alla nuvarande medarbetare började i januari.

– Eftersom vi alla var nya fanns inte så många strukturer att rasera.

Höstens första Kaliber granskar skönhetsbranschen. Förra säsongen avslutades med ett reportage om ätstörningsvården. Kommer det att komma fler program med ämnen eller vinklar som manliga reportrar kanske skulle ha missat?

– Det kan säkert vara så. Men jag tror att det mer har att göra med vårt sätt att tänka, att inte fastna i typiska ”kvitton-gräv”.

– I våras gjorde vi ett program om den lukrativa bantningsbranschen och det hade kanske inte en man gjort. Vi tänker inte medvetet på det, det finns ju inget egenvärde i att vara kvinna, men det kan absolut påverka.

Som arbetsledare är det viktigt att visa för sina medarbetare att man får ha ett liv utanför redaktionen, understryker hon. Det kan handla om att gå tidigt för att hämta barnen på dagis och visa att man gör det utan att skämmas. Klimatet ska vara tillåtande och inte hetsa reportrarna att jobba dygnet runt:

– Det är viktigt att livet inte blir ett enda stort gräv.

Säsongens första Kaliber sänds i P1 nu på söndag den 16 oktober kl. 12.00. Nästa år kommer de att stärka redaktionen i Göteborg med en exekutiv producent och göra dubbelt så många program, 41 stycken, avslöjar Sabina Schatzl.