Tål ni inte kritik, Second Opinion?

14:45

Second Opinion tog bort ett kritiskt stycke från uppslagsverket Wikipedia.

– Jo, det gör vi verkligen, och vi får kritik och debatterar gärna, säger Maria Bjaring på Second Opinion.

Vad var det som hände här?

– Jag var alldeles för okunnig om Wikipedia. När jag uppdaterade avsnittet om Second Opinion tog jag bort ett stycke som handlar om en väldigt liten del av allt det vi gjort. 

Men det var ett misstag?

– Ja, man ska inte gå in och ta bort på det sättet, och det vill jag be Wikipediacommunityn om ursäkt för. Det skulle jag inte ha gjort. 

– Nu har jag lärt mig Wikipedia i alla fall. 

Stycket som togs bort löd: ”Second Opinion har uppmärksammats i bland annat Medierna i P1 där det ifrågasätts att de tar betalt av makthavare för att föra fram en åsikt som ligger mer i linje med kundens bild av sig själv. För en kostnad av 12 000 – 25 000 kronor kan en skribent från Second Opinion genomföra en beställd granskning. Enligt Mats Olin kan inte uppdragsgivaren påverka vad som står i artikeln, men de ”har rätt att säga ja eller nej till publicering”. Second Opinion har bland annat granskat journalisten Fredrik Laurins text om fiske, på uppdrag av (den i Laurins artikel kritiserade) fiskebåtsägaren Coco Belfrage, samt Ekots grisavslöjande på uppdrag av bland annat Svenskt Näringsliv.”

Nu är det ersatt av stycket: ”Second Opinion har även fått kritik och ifrågasatts, bland annat i P1 Medierna, om och hur de kan skilja på den oberoende redaktionen och uppdragsdelen.”

Här finns hela artikeln på Wikipedia.