Naturfotografen lurade JP

Jönköpings-Posten har publicerat ett flertal bilder tagna av Terje Hellesø, bland annat utnämnd till Årets Naturfotograf. Men i alla fall vissa har varit fejk.

JP:s redaktionschef Mats Ottosson ber läsarna om ursäkt i dagens tidning. Tidningen har ett flertal gånger publicerat bilder tagna av den prisbelönte fotografen Terje Hellesø. Men i alla fall några har varit manipulationer. Bland annat bilder på en lodjursfamilj samt en bild på en mårdhund.

– Det visar att man aldrig kan vara nog källkritisk, säger Mats Ottosson.

Fotografen hade inte bara utsetts till Årets Naturfotograf, han var också känd som motståndare till att använda program som Photoshop för att justera och redigera bilder.

Samtidigt hade Mats Ottosson en känsla av att allt inte stått rätt till:

– Det har helt enkelt varit för bra bilder. Sedan har han till exempel varit noga med att man inte fått dra upp dem heller.

Historien började med att en jaktvårdskonsulent skrev i sin blogg om att det var något misstänkt med bilderna och att det var konstigt att fotografen sett tio gånger så många lodjur på nio månader jämfört med vad han sett på 52 år. Det trots att konsulenten bor i det lodjurstäta Värmland. 

Sedan började SR Jönköping gräva i fallet och lät bland annat fotografen och jaktvårdskonsulenten mötas i en debatt.

På Flashback tog man också tag i historien. Där lyckades några användare hitta originalbilderna på djuren i olika bildbanker på nätet. Bland annat en som resulterade i en publicering i JP:

– Det var ingen här som misstänkte något. Varken bland fotograferna eller bland de på redaktionen som också är jägare, säger Mats Ottosson.

I dagens JP har nyheten om naturfotografens fejk fått stort utrymme. Där konstaterar Mats Ottosson att tidningen blivit lurad och att han ber läsarna om ursäkt för det.

– Det här är riktigt beklagligt. Det riskerar att erodera vår trovärdighet. Speciellt eftersom det handlar om bilder. Där litar läsarna till hundra procent på att det inte är något fel. Och det ska de kunna göra.

Naturfotografen har erkänt att han gjort sig skyldig till bildmanipulationerna.

Naturfotografernas bok har stoppats i sista sekunden. I boken, vars titel är Vår sanna natur, var det tänkt att Terje Hellesø skulle medverka. Dessa bilder byts nu ut mot nya, tagna av andra fotografer, rapporterar Jönköpingsnytt.

Emanuel Karlsten har också skrivit om bildfusket:

Bloggen Fotosidan skriver här:

Så kan bilderna ha manipulerats

Animationer från Flashback som demonstrera hur montagen kan ha gjorts:

• Mårdhund

• Lodjursbild 1

• Lodjursbild 2