Fängelse för hets i läsarkommentar

Emil Hagberg, ansvarig utgivare för Svenska Motståndsrörelsens tidning Nationellt Motstånd, dömdes för hets mot folkgrupp i hovrätten.

Svea Hovrätt fastställde tingsrättens dom, en månads fängelse för hets mot folkgrupp. JK var åklagare.

Åtalet gällde en kommentar på Nationellt Motstånds sajt patriot.nu, som har utgivningsbevis, ansvarig utgivare och förhandsmodererade kommentarer. 

Kommentaren till en artikel med rubriken ”Silbersky försvarar Landskronamördaren” talade om parasiter och kulturberikare och innehöll uppmaningen ”Slå tillbaka och inte backa” och ”Varje gång jag fått lägga händerna på en .. känner jag tillfredsställelse.”

Hovrätten skriver: ”De aktuella uttalandena måste förstås så att med ”parasiter” och ”kulturberikare” avses personer med utländsk bakgrund som vistas i Sverige, dvs. invandrare. Gruppen invandrare utgör en sådan, grupp som omfattas av bestämmelsen om hets mot folkgrupp De ovan citerade uttalandena innefattar ett hot och uttrycker missaktning mot invandrare och utgör därmed hets mot folkgrupp. Emil Hagberg är i egenskap av utgivare för hemsidan ansvarig för det yttrandefrihetsbrott som har förövats på hemsidan.”