Annons: Mediedagen 2019

Medieguide till Almedalen

Medievärlden har tagit fram en guide för den medieintresserade Almedalsbesökaren. (Uppdateras!)

3 juli

17:00 – 19:00 TU: Mediemakt och kulturjournalistik – Hur granskar medierna kulturen? Medverkande Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet, Gabriel Byström, kulturchef Göteborgs-Posten, Eric Sjöström, chef Kulturhuset i Stockholm, Stina Oscarson, chef Radioteatern Sveriges Radio. Moderator: Anna Serner, vd TU. Plats:  Almedalens Hotell, Strandvägen 8, 

4 juli

10:30 – 11:30 TV4 – Vem vinner på de sociala medierna? Sociala medier påverkar i allt högre grad traditionella ”gammelmedier”. Men hur? Med vilka konsekvenser? Och hur ser framtiden ut? Medverkande: Anders Pihlblad, politisk reporter, TV4. Thomas Mattsson, chefredaktör, Expressen. Rossana Dinamarca, riksdagsledamot (V). Helene Odenjung, kommunalråd (FP), Göteborg. Alex Schulman, krönikör, Aftonbladet. Moderator, Malou von Sivers, TV4. Plats: Intill Almedalen, mellan Almedalens hotell och Kruttornet.

13:00 – 14:00 TU: Mediemakt och integritet – Hur säkerställs integriteten i medierna? Medverkande: Anna Skarhed, Justitiekansler, Göran Gräslund, Generaldirektör Datainspektionen, Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Anette Novak, chefredaktör Norran, Jan Helin, chefredaktör, Aftonbladet, Percy Bratt, advokat, Advokatbyrån Bratt & Feinsilber. Moderator: Per Hultengård, chefsjurist TU. Plats:  m/s Sigyn i Visby hamn.

14:00 – 15:00 TU: Mediemakt och ekonomijournalistik – Hur granskar medierna ekonomi i näringsliv och offentlig sektor? Medverkande: Cecilia Schelin Seidegård, Landshövding, Gotlands län, Pigge Werkelin, entreprenör Werkelinbolagen, Patrik Annerud, ansvarig utgivare Helagotland, Pia Gripenberg, ekonomiredaktör Dagens Nyheter, Klas Granström, nyhetschef Dagens Industri. Moderator: Anna Serner, vd TU. m/s Sigyn i Visby hamn.

15:00 – 16:00 Almega och Politometern: Opinionsbildare på egna ben – Hur sätter de skickligaste opinionsbildarna agendan på och utanför nätet? Exempel från verkligheten och tips från proffsen. Medverkande: Joakim Jardenberg, vd, Mindpark. Stina Morian, analyschef Opinion, YouGov. Ali Esbati, fd ordförande, Ung Vänster. Fredrik Antonsson, bloggaren Tokmoderaten, Nya Moderaterna. Sakine Madon, redaktionschef, Newsmill. Moderator, Martina Lind, Politometern. Plats: Hästgatan 12.

15:30 – 18:15 Sim(o) och SOM-institutet: Journalistiken, förtroendet och demokratin – Tre 40-minuters seminarier som på olika sätt behandlar förhållandet mellan medier, medborgare och makthavare utifrån färsk forskning och kritisk kunskap. Medverkande: Henrik Ekengren Oscarsson, professor, Göteborgs universitet. Lars Nord, professor, Mittuniversitetet. Jeanette Gustafsdotter, vd, Mäklarsamfundet. Anders Jonsson, presschef, SACO. Johnny Munkhammar, riksdagsledamot, Moderaterna. Berit Högman, ordförande riksdagens kulturutskott, Socialdemokraterna. Charlotta Friborg, publisher, Östgöra Correspondenten. Torbjörn von Krogh, föreståndare och medieforskare, Sim(o) Institutet för mediestudier. Plats: Högskolan på Gotland, Cramérgatan 3.

17:00 – 18:00 Film&TV-Producenterna: Vem bryr sig om TV? Om framtiden för vårt mäktigaste medium. Medverkande: Berit Högman, ordförande, riksdagens kulturutskott. Karin Stjärne, VD, Nordisk Film TV. Folke Rydén, filmare och producent, FRP. Johan Holmer, generalsekreterare, Film&TV-Producenterna. Åsa Sjöberg, programdirektör, TV4. Peter ”Piodor” Gustafsson, beställare drama kultur och dokumentär, SVT. Maria Norbäck, medieforskare, Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Plats: S:t Hans Café, S:t Hansplan.

5 juli

08:30 – 10:00 TT: Medierna i lobbyisternas knä? Har företagen tagit över expertrollen? Medverkande: Petter Olofsson, journalist, Dagens Industri. Ulrica Widsell, vice ordf, Sv Journalistförbundet. Sandro Wennberg, projektledare, Westanders. Anna Helsén, projektledare, JKL. Staffan Dopping, mediedebattör, K-Street Advisers. Moderator, Erik Blix. , Trädgården, Strandgatan 1 (Science Park Gotland)

10:00 – 11:30 Dagen och Frälsningsarmén: Makt, medier och andlighet – När medierna ska ta sig an frågor om religion och andlighet blir det oftast fördomsfullt, hävdar journalisten Lars Adaktusson. Medverkande: Lars Adaktusson, pr-konsult och journalist. Tomas Brunegård, koncernchef, Stampen. Fredrik Lundberg, chef, TV4:s Samhällsredaktion. Niklas Piensoho, pastor, Filadelfia Stockholm. Anna Lindman Barsk, journalist.

14:00 – 17:00 Ullman PR & Marknadsföreningen i Stockholm: Får man beljuga människor i media hur som helst? Debatt om mediedrev. Medverkande: Staffan Dopping, PR-rådgivare fd journalist och informationschef Försvarsmakten. Daniel Nyhlén, fd hovreporter experttyckare om kungafamiljens mediahantering grundare improvemese. Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen. Mia-Marie Hammerlin, mediadrevforskare. Moderator, Harald Ullman PR-rådgivare grundare Ullman PR. Plats: Hamnplan.

14:30 – 15:30 TU: Medier, folkmord och de sista överlevande – Vilket ansvar har medier för upptäckten av och rapporteringen om folkmord? Medverkande: Hédi Fried, psykolog och överlevande från Auschwitz, Tomas Brunegård, koncernchef Stampengruppen, Jan Helin, chefredaktör Aftonbladet, Anna Ekström, Generaldirektör, Skolverket, Jan Nygren, fd minister, anhörig till överlevande. Moderator: Ulrika K Engström, TU/Mediekompass. Biografen Borgen, Hästgatan 24

6 juli

08:30 – 10:00 TT: ”Skola i fritt fall” – vem bestämmer mediebilden? – Retriever har gjort en analys av skoldebatten sensommaren/hösten 2008 och våren 2011. Medverkande: Mikael Damberg, riksdagsledamot (S). Tina Acketoft, riksdagsledamot (FP). Jan Helin, chefredaktör, Aftonbladet. Eva-Lis Sirén, ordförande, Lärarförbundet. Metta Fjelkner, ordförande, Lärarnas Riksförbund. Emanuel Karlsten, frilansjournalist. Moderator, Erik Blix. Plats: Gården, Strandgatan 1 (Science Park Gotland).

10:30 – 12:00 Berling Press: En tidning för civilsamhället – Hur tycker du en tidning för det civila samhället borde se ut? Vad ska den innehålla? Vilka är behoven inom din organisation för en sådan bred medieprodukt? Medverkande: Anders Mellbourn, chefredaktör, Sändaren. David Qviström, journalist, Kyrkans Tidning/Berling Press AB. Plats: Församlingshuset Domkyrkan, Norra Kyrkogatan 4.

10:30 – 11:30 TV4: Ska medierna och politikerna debattera och granska kungahuset flitigare? Medverkande: Göran Ellung, programdirektör Nyheter och aktualiteter TV4-Gruppen. Jan Axelsson, programdirektör nyheter och samhälle SVT. Bertil Ternert, informationschef, Hovet. Magdalena Streijffert, vice ordförande i Republikanska föreningen. Caroline Szyber, riksdagsledamot, KD. Moderator, Anders Kraft, TV4. Plats: Intill Almedalen, mellan Almedalens hotell och Kruttornet.

10:45 – 12:00 TU och Sveriges Tidskrifter: Medier, demokrati och journalistik med livet som insats – Den svenske journalisten Bert Sundström knivhöggs och misshandlades allvarligt på öppen gata mitt i det egyptiska folkets revolt mot en enväldig regim – och överlevde. Den jemenitiska journalisten och bloggaren Afrah Nasser driver en blogg som CNN kallat för en av de 10 viktigaste i Mellanöstern. Medverkande: Bert Sundström, utrikeskorrespondent, Sveriges Television, Afrah Nasser, journalist, bloggare och nätaktivist. Moderator: Martin Ahlquist, chefredaktör Nyhetsmagasinet Fokus. Almedalens Hotell, Strandvägen 8.

14:30 – 16:30 Sveriges Radio: Alla tycker – om public service. Medverkande: Mats Svegfors, vd, Sveriges Radio. Jan Axelsson, programdirektör, Sveriges Televison. Erik FIchtelius, vd, Utbildningsradion. Martin Holmgren, utredare PS-utredningen. Berit Högman, ordf i kulturutskottet, Socialdemokraterna. Andreas Carlson, ledamot i kulturutskottet, Kristdemokraterna. Anna Serner, vd, Tidningsutgivarna. Plats: Högskolan på Gotland, Cramérgatan 3.

15:00 – 16:30 Medieföretagen, Almega: Jag skulle vilja jobba med nå´t inom media – en framtid i mångfald eller i otrygghet? Medverkande: Heléne Axelsson-Sahlin, personaldirektör, Sveriges Television. Jan Helin, chefredaktör, Aftonbladet. Anders Mildner, frilansjournalist. Sofia Mirjamsdotter, frilansjournalist. Jonas Nordling, förbundsordförande, Journalistförbundet. Bosse Svensson, vd, mktmedia. Lennart Wiklund, ordförande, Medieföretagen. Moderator, Anna Olin Kardell. Plats: Hästgatan 12.

17:00 – 19:00 TU: Mediemakt och unga – Vad får det för långtgående konsekvenser om medierna vänder unga ryggen – och tvärtom? ??Medverkande: Måns Adler, Bambuser, Jan Helin, Aftonbladet, Isabella Löwengrip, bloggare och entreprenör, Luis Lineo, Mediehuset Fanzingo, Anette Novak, chefredaktör Norran. Moderator: Ulrika K Engström, TU/Mediekompass. Almedalens Hotell, Strandvägen 8

7 juli

8:30 – 10:00 TT: Sahlin vs Juholt – det privata eller politiken. Så valde medierna att ta emot de nya partiledarna – Retriever har genomfört en kvalitativ analys i syfte att blottlägga eventuella likheter och skillnader i mediernas välkomnande av S-ledarna. Medverkande: Erik Blix, moderator. Gudrun Schyman, politiker. Anders Pihlblad, journalist, TV4. Jonas Morian, debattör, makthavarese. Katrine Kielos, journalist, Aftonbladet. Plats: Trädgården, Strandgatan 1 (Science Park Gotland)

16:10 – 17:00 Sveriges Radio: Journalistik 3.0 och den digitaliserade demokratin – Om traditionella och sociala medier, om en journalistroll i förändring och om hur journalister demokratiskt kan ta vara på nya, öppna digitaliserade dialoger. Medverkande: Mats Svegfors, vd, Sveriges Radio. Cecilia Djurberg, redaktör, Sveriges Radio. Anders Mildner, journalist och författare. Yasmine El Rafie, journalist. Plats: Donnersgatan (hyrd gatumark).

8 juli

13:00 – 14:00 Almega och Politometern: Opinionsbildningens nya infrastruktur – Hur ser opinionsbildningens infrastruktur ut när medievärlden förändrats och politikerna flyttat ut på Internet? Medverkande: Martina Lind, vd, Politometern. Brit Stakston, mediestrateg, JMW. Anton Johansson, produktstrateg, Twingly. Jonas Morian, chefredaktör, Makthavarese. Björn Fridén, ledarskribent, Aftonbladet. Moderator, Joakim Jardenberg, Mindpark. Plats: Hästgatan 12.

15:00 – 16:00 Sveriges Radio: Tahrir-torget, Fukushima och andra platser vi lärt känna under 2011. Medverkande: Cecilia Uddén, utrikeskorrespondent, Sveriges Radio. Staffan Sonning, utrikeskorrespondent, Sveriges Radio. Hanna Sahlberg, utrikeskorrespondent, Sveriges Radio. Plats: Donnersgatan (hyrd gatumark).

17:00-19:00 TU: Veckans mediemaktfaktor i Almedalen 2011 Vem eller vad får utmärkelsen Veckans Mediemaktfaktor i Almedalen 2011? Medverkande: Zandra Lundgren (2010 års Mediemaktfaktor) verksamhetsledare, 1000 Möjligheter, Ulf Kristofferson, inrikesreporter politik, TV4, Cecilia Garme, statsvetare, politisk journalist. Fler namn tillkommer. Moderator: Anna Serner, vd TU. Almedalens Hotell, Strandvägen 8

Dessutom:

Aftonbladet har 25 presoner på plats och gör bland annat app, tv, och editionerad tidning.

Expressen har sin valstuga på Hamngatan, med debatter och analyser, och gör också app och webb-tv. Läs mer på expressen.se.

Saknar du något? Säg till så lägger vi in!