Annons: Mediedagen 2019

NTM startar nyhetsbyrå

I september ska NTM:s nyhetsbyrå dra igång om allt går enligt planerna. Målet är att hålla uppe tempot på koncernens nyhetssajter hela dygnet.

Nyhetsbyrån kommer att finnas i Norrköping men ska täcka alla regioner där NTM-koncernen har verksamhet. Från Kiruna till Västervik. Fyra personer ska med hjälp av både nya och gamla metoder öka sajternas närvaro och hålla uppe nyhetstempot även nätter och helger.

– Polis och räddningstjänst kommer att vara en stomme i arbetet. Men vi ska också scanna av nätet på ett annat sätt för att få koll på vad som händer, säger Anna Lindberg, chef för nyhetsbyrån.

NTM håller just nu på att utveckla ett verktyg som ska övervaka det som händer på nätet i varje aktuell region. Verktyget är mer eller mindre ett måste för att kunna gå bortanför de traditionella nyhetskällorna menar Anna Lindberg.

– Vi ska jobba mycket närmare läsarna.

Men också finnas där hela tiden.

– Nätet har förändrat nyhetskonsumtionen. Nu är den inte längre lika knuten till vissa tidpunkter på dygnet.

Målet är att vara förstavalet när det gäller nyheter på hemmaplan. Det är inte sajterna i dag. I alla fall inte hela tiden på dygnet. Kvällar och nätter surfar folk ofta till exempelvis Aftonbladet eller Expressen för att bli uppdaterade, även på det lokala, menar Anna Lindberg.

– Det beror på organisationen på webbredaktionerna. Men det går inte att begära att 2 till 3 personer ska klara av att sköta verksamheten dygnet, runt alla dagar.

Men med nyhetsbyrån ska det bli ändring på det hoppas hon.

Kommer den bara att serva koncernens tidningar?

– Vi börjar så i alla fall.

Hur kommer den att påverka besökssiffrorna?

– Svårt att säga. Alla sajter har olika förutsättningar. Men visst är det ett misslyckande om det inte syns på besökssiffrorna om ett år.

Anna Lindberg kommer förutom att vara chef för NTM:s nyhetsbyrå också fortsätta som chef för koncernens tv-programverksamhet.