Annons: Mediedagen 2019

Christina Hamrin får medalj av kungen

I nästa vecka får Christina Hamrin, en av Jönköpings-Postens ägare, medalj av kungen för sina mångåriga insatser för kultur och forskning.

Motiveringen lyder: ”För mångåriga och framstående insatser inom skilda samhälls- och kulturområden, särskilt vetenskaplig forskning inom medier och familjeföretagande”.

– Jag blev väldigt glad och överraskad. Det känns bra och är väldigt roligt, säger Christina Hamrin till Jönköpings-Posten.

Hon har under flera år jobbat på J-P bland annat som kulturredaktör. Men det är också insatser utanför tidningshuset som ligger bakom utmärkelsen. Bland annat har hon som ordförande i Hamrins stiftelse stöttat forskning inom media och familjeföretag samt varit delaktig i byggandet av ett konst- och designcentrum utanför Värnamo. 

– Forskning, konst och kultur, det är det som hållit oss igång, gett oss perspektiv. Att vända på alla stenar, det gör goda forskare. Den goda konsten öppnar sinnena och berör på djupet. Detta är energigivande, säger Christina Hamrin till J-P.

Medaljen är av 12:e storleken och i förgyllt silver. Hon får den ur kungens hand vid en ceremoni på tisdag på Stockholms Slott. Då deltar också dottern Lovisa Hamrin, Herenco-koncernens nuvarande chef.