Annons: Mediedagen 2019

”UD har motverkat pressfriheten i Eritrea”

Nio och ett halvt år har snart gått sedan Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Och UD gör inte tillräckligt för att få loss honom. Dessutom motverkar man aktivt pressfriheten i landet. Det menar Jesper Bengtsson och Percy Bratt.

 

I en debattartikel i Expressen konstaterar Reportrar utan gränsers ordförande Jesper Bengtsson och ordföranden för Civil Right Defenders, advokaten Percy Bratt att det är en skrämmande lång tid att sitta fängslad i Eritrea.

UD säger sig vända på varje sten för att få honom fri. Men utan att reservera sig mot att EU ger bistånd till Eritrea. Dessutom så menar utrikesdepartementet att det är för känsligt att stödja den eritianska exilradion i Paris, Radio Erena, vars sändningar når in i Eritrea.

”Det är sannerligen att överdriva den diplomatiska artigheten” skriver Bengtsson och Bratt.

De avslutar sin debattartikel så här:

”Styrelsen i Asmara vill inte att dess folk ska få höra någon annan sanning än dess egen. Och det skall Sveriges regering inte hjälpa dem med.”