Annons: Mediedagen 2019

Syrianskas krav upprör fotografer

Den allsvenska fotbollsklubben Syrianska FC beviljar inte pressfotografer ackreditering till lagets matcher om de inte låter klubben fritt disponera bilderna.
– Det är otroligt fräckt gjort, säger Mia Karlsvärd, vice ordförande för Pressfotografernas klubb.

När fotografen Andreas L Eriksson sökte ackreditering för matchen mellan Syrianska och Häcken den 17 april fick han följande svar från Syrianskas kansli:

”Syrianska FC har för i år satt en princip som gäller för samtliga bildbyråer och den principen innebär att ackreditering endast beviljas om Syrianska FC får tillgång till de tagna bilderna för eget tryck . Om detta är Ok för er så är ackrediteringen beviljad om inte måste vi  tyvärr neka ackrediteringen.”

– Det här är krav som ingen fotograf kan gå med på. Jag har mailat både till Svensk Elitfotboll och till Svenska Fotbollsförbundet men inte fått svar än. Men det känns som att de inte riktigt inser vad det är de gör. Som pressansvarig borde man vilja ha så många fotografer på plats som möjligt, säger Andreas L Eriksson som ofta plåtar för bildbyrån Stella Pictures.

Stella Pictures vd Leif Althin har vid ett flertal tillfällen varit i kontakt med Syrianskas kansli men inte fått något gehör för sina invändningar. Det har fått till följd att bildbyrån slutat bevaka Syrianskas matcher.

Men Andreas L Eriksson tror inte att Syrianska riktat det här kravet till alla bildbyråer i landet, även om man påstår det. Han har pratat med kollegor på Scanpix som inte hört talas om den nya policyn. När Medievärlden ringer upp Scanpix produktionschef  Tobias Röstlund säger han att Scanpix inte fått några restriktioner från Syrianska.

– Det är inget vi känner till, säger han.

Mia Karlsvärd, vice ordförande i Pressfotografernas klubb Sverige, upprörs av Syrianskas nya fotopolicy och kallar den fräck och fullkomligt oacceptabel.

– Vi ska aldrig släppa vår upphovsrätt. Det här är otroligt fräckt. Det är exakt samma sak som att man skulle kräva av spelarna i Syrianska att de skulle spela gratis efter halvtid. Det är också en form av utpressning när man säger att får vi inte dina bilder så får du inte komma in, säger hon.

Hur ska man göra om man blir ställd inför ett sådant här avtal?

– Man ska aldrig skriva på. Det här är en smäll på näsan på en hel yrkeskår. Förståelsen för att det vi gör är ett arbete, ett hantverk måste blir större.

Hur kommer ni att agera i den här frågan?

– Jag fick nyss reda på det här. Men jag har uppmanat den här fotografen att sprida det här vidare och att absolut inte skriva på. Jag kommer också att lägga ut det här på PFK:s sajt.

Är det här en växande trend?

– Nej, det kan jag inte säga.  Men det är inte första gången det händer. Bilsportsförbundet har tidigare ställt liknande krav på journalister och även krävt att de ska betala för de västar de måste bära vid tävlingarna. Det är så märkligt att klubben inte förstår värdet av den publicitet som fotografernas bilder ger.

Medievärlden har försökt få en kommentar från Syrianskas kansli som trots upprepade frågor inte vill prata om sin policy. På samtliga frågor svarade kanslisten ”Jag kan inte hänvisa till någon person.”