Annons: Mediedagen 2019

Hacker satte in fejkannons – i papperstidning

Någon eller några har tagit sig in i tryckeriet servrar. Sedan har de bytt ut en halvsidesannons mot en med ett obscent meddelande. – Jag tror inte att man kan belasta tryckeriet för det här, säger Sydkustens chefredaktör Mats Björkman.

Månadstidningen Sydkusten kommer ut på Costa del Sol i Spanien och riktar sig i första hand till den skandinaviska kolonin där.

Det nummer som delas ut i dag ser dock inte ut som det var tänkt. Någon eller några har tagit sig in i tryckeriets dator och bytt ut en halvsidesannons. Det utan att tryckarna, som inte kan svenska har reagerat.

– Det är innehållet på sidan nio som ändrats. En halvsidesannons har bytts ut mot ett obscent meddelande, signerat av någon som kallar sig “The Media Pirate 666”. Det är en bristfällig svenska så troligtvis är det en icke svensktalande person bakom det hela, som använt något översättningsverktyg för ett engelskt hånfullt utryck, säger Mats Björkman till den egna tidningen.