Annons: Mediedagen 2019

EU-beslut ger public service rätt att ta betalt

Danska public service-kanalen TV2 har fått tillstånd av EU att ta betalt direkt av tittarna. Ett beslut som kan förändra hela den europeiska public service-marknaden.

Den kommersiella public service-kanalen TV 2 i Danmark stärker sin ställning ytterligare, såväl ekonomiskt som programmässigt. Kanalen har nu fått tillstånd av EU att inkräva abonnemangsavgifter hos tittarna. Beslutet, som kom strax före påsk, är sensationellt och gör det svårare för Viasat och SBS att agera i Danmark.

– Det är första gången i Europa att en public service-huvudkanal finansieras genom abonnemangsavgifter. Det sker genom att TV 2 kodar om sina signaler, så att ingen kan se kanalen utan att betala avgift, säger professor Frands Mortensen vid den medievetenskapliga institutionen på Aarhus Universitet till Medievärlden.

– Tanken har ju hittills varit att public service-kanaler som till exempel DR, BBC och SVT ska kunna ses av alla. Nu är det fritt fram för även dessa public service-kanaler att koda om signalerna och börja kräva in avgifter. EU-kommissionens beslut är sensationellt och kommer att få stora effekter inom den europeiska tv-världen, menar Frands Mortensen.

Från den 1 januari nästa år kommer TV 2 att kräva mellan 10 och 12 kronor i månaden av sina danska tittare. Avgiften ingår som en del i räddningsplanen för kanalen. TV 2 genomförde för en del  år sedan enorma investeringar, vilka alla inte var så lyckade. Satsningen på en radiokanal blev en katastrof och kostade kanalen 200 miljoner danska kronor. Andra projekt var mer lyckade, t ex TV 2  News med nyhetssändningar dygnet runt.

Nu verkar allt gå TV 2:s väg. Inte nog med att man nu får lov till att införa abonnemangsavgifter, kanalen slipper också att betala tillbaka 628 miljoner kronor till staten. Det var nämligen den summa som kanalen fick av danska staten under åren 1995 – 2002 som kompensation för public service-förpliktelserna. Kommissionen har också godkänt det lån på en halv miljard kronor som staten gav kanalen 2008 för omstrukturering.

Under den tid som rättssakerna behandlats i EU-systemet har TV 2 inte kunnat starta några nya kanaler. Men nu är det fritt fram igen. Och med tanke på det gyllene läge som kanalen nu befinner sig i, så kommer vi snart att få se både nya smala och breda kanaler inom TV 2. Det har ledningen nämligen aviserat.

För konkurrenterna är EU-besluten om TV 2 obehagliga; både för Viasat (MTG) och SBS försämras  konkurrensförhållandena till TV 2, som är den mest sedda kommersiella kanalen i Danmark. När nya betalpaket ska sättas ihop nästa år, kommer den nya avgiften för TV 2 att ta ett ökat utrymme. Det betyder att det blir mindre plats för de övriga kanalerna, eftersom folk inte vill betala hur mycket som helst för sina tv-paket.

Mot den här bakgrunden är det högst troligt att både Viasat och SBS kommer att överklaga EU-kommissionens beslut. Det betyder bland annat att den väntade privatiseringen av TV 2 skjuts upp ytterligare i väntan på beslut från EU.

Christer Källström, Köpenhamn