Läsarhjälp gav SvD guldspaden

Gräv11

Guldspadevinnarna Carolina Neurath och Jacob Bursell på Svenska Dagbladet hade stor hjälp av läsarna när de granskade revisionsbranschen.
– Vår intention var från början att göra det här ihop med läsarna, säger Bursell.

Idén till den granskning som i lördags belönades med guldspaden föddes i samband med kraschen i HQ Bank. SvD:s Carolina Neurath och Jacob Bursell ville ta reda på om det hela skett med revisorernas goda minne. Redan från början bestämde de sig för att involvera läsarna i arbetet.

– Ingen av oss hade några långtgående förkunskaper om revision men vi såg snabbt att många läsare satt på både kunskap och information. Vår intention var från början att göra det här ihop med läsarna. Det ledde oss till flera källor som vi kunnat ta hjälp av, säger Jacob Bursell.

Hur länge höll ni på med granskningen?

– Två veckor i form av förberedelser och förprodukion. Sedan en månad med publiceringar och uppföljningar. Därefter återgick vi till våra vanliga reportersysslor men varvade dem med uppföljningar.

Ert gräv fick stort genomslag. Hade ni räknat med det?

–Personligen trodde jag inte det. Jag trodde nog inte att intresset för det här skulle vara så stort. Men det handlar om en viktigt institution som uppenbarligen inte fungerade som den skulle.

Neuraths och Bursells gräv fick stort genomslag och ledde till att finansmarknadsminister Peter Norman kallade upp revisionsbranschens företrädare till regeringskansliet där han under hot om regleringar uppmanade dem att inkomma med förslag på åtgärder för att stärka förtroendet för branschen.

– Det pågår fortfarande en debatt kring det. Vi har inte sett slutet än, säger Jacob Bursell.

Så här löd motiveringen:

”För en granskning som öppnat dörren till en för de flesta okänd värld där landets ledande revisorer sitter på dubbla stolar, har skaffat sig högre inkomster än många börsdirektörer och blivit ett skattefrälse.”

Läs granskningen här.

Vinnare i Guldspaden