Annons: Mediedagen 2019

BBC-journalister skenavrättades

Tre BBC-reportrar tillfångatogs, misshandlades och utsattes för skenavrättningar av den libyska militären.

De tillfångatogs av Gaddafis säkerhetsstyrkor när de var på väg in i staden Zawiya. Chris Cobb-Smith, berättar att de fördes till en militärförläggning i Tripoli där de radades upp mot en vägg och fick gevär riktade mot nackarna.

”Jag tittade upp och såg en civilklädd man med ett halvautomatiskt vapen. Han placerade den i var och ens nacke. Jag såg honom och han skrek åt mig. Därefter gick han fram till mig och tryckte på avtryckaren, två gånger, kulorna susade förbi mitt öra. Och soldaterna bara skrattade”, säger han till BBC.

De hölls fångna i 21 timmar och blev misshandlade med knytnävar, knän och vapen. En av journalisterna har palestinskt ursprung och valdes ut och misshandlades mer än de andra, skriver BBC.