Annons: Mediedagen 2019

UNT slutar med betyg

Upsala Nya Tidnings kulturredaktion lägger ner planerna på att betygsätta allt från litteratur till rockkonserter. Ett av skälen är att betygsspridningen blev för liten - över 80 procent blev treor och fyror.

Under hösten och vintern har UNT:s kulturredaktion utvärderat sin recensionsverksamhet på ett högst konkret sätt. Först provade man att sätta betyg på allt från klassiska konserter och litteratur till filmer och rockkonserter. Därefter vände man på steken och skippade betygen helt och hållet.

I dag presenterade UNT:s kulturchef Lisa Irenius vad försöken i kombination med diskussioner på redaktionen och med läsarna, lett fram till.

– Vi kommer att fortsätta ha betyg på filmer och skivor. Men vi slutar med betyg på rockkonserter och shower, på samma sätt som vi inte betygsätter litteratur, konst och teater, säger Lisa Irenius.

Vad ledde fram till det här beslutet?

– Betygen gjorde inte sidorna bättre, intrycket är att de inte ökade läsningen. Betygen landade i stor utsträckning i treor eller fyror vilket fick sidorna att kännas jämntjocka. Det verkar få läsarna att hoppa över texter.

Ett annat skäl till att UNT väljer att bara betygsätta vissa kategorier har att göra med det faktum att man är en regiontidning med bred kulturbevakning.

– Det är inte konstigt att en lokal konstutställning får samma betyg som en stor internationell utställning. Men det ser lite konstigt ut på sidan. Betyg är relativa och handlar i stor utsträckning om recensentens egna förväntningar där man tar hänsyn till bland annat resurser, säger Lisa Irenius.

Samtidigt som UNT:s kulturredaktion nu återgår till ungefär samma betygsättning som tidigare, lanserar man två nyheter i form av Superkajan och Surkajan. De kommer att användas för att lyfta fram sådant som utmärker sig på ett antingen positivt eller negativt sätt och de kommer att användas inom alla bevakningsområden.

– Dessutom kommer både Surkajan och Superkajan att dyka upp som skribenter som uttalar sig om kulturens tillstånd i stan, säger Lisa Irenius.