Annons: Mediedagen 2019

Sveriges äldsta kåsör sätter punkt

Journalisten Yngve Forslin har jobbat på Söderhamns- Kuriren sedan 1957, först som reporter och efter pensionen som kåsör. Nyss fyllda 89 år har han beslutat sig för att vila från skrivandet. Åtminstone ett tag.

Yngve Forslin är ett välkänt namn för Söderhamns-Kurirens läsare. Otaliga är de artiklar och kåserier han skrivit under signaturen Fyng. Gemensamt för dem är att samtliga skrivits på en skrivmaskin av märket Facit.

– Jag håller inte på med datorer. Jag fortsätter med skrivmaskinen. På senare år har jag dikterat och min fru skrivit. Hon är snabb.

Varför väljer du att sluta nu? 89 år är väl ingen ålder?

– Jag gick ju i pension vid 65 och sen vilade jag från skrivandet i 11 år. Men så lyfte jag ner skrivmaskinen från hyllan en dag och skrev ett kåseri. Det slutade med att jag skrev 450 stycken. De första 200 publicerades varje vecka, sedan glesades det ut till varannan vecka för att fler kåsörer skulle få plats. Men nu känns det som det är dags att sluta. Men vem vet, faller andan på kanske jag sticker emellan med någon text.

Du har en lång karriär bakom dig. Hur började den?

– Efter att ha gått sex år i skola började jag i mina förfäders smedja i Kungsgården där jag smidde och svetsade. Jag började, som jag brukar säga, ”kladda och skriva” och det väckte min skrivlust ännu mer. Jag började skriva krönikor i Söderhamns-Tidningen och Bollnäs Tidning och en kväll ringde chefredaktören på Bollnäs Tidning och frågade om jag ville jobba där. I november 1949 packade jag ihop och reste till Bollnäs. En ny värld öppnades för mig. Efter några månader började jag på dåvarande Hudiksvallsposten och gick sedan till Söderhamns-Tidning där jag stannade tills 1957. Resten av tiden fram till pension var jag på Söderhamns -Kuriren.

Vilka är höjdpunkterna i din karriär?

– Ja, det är ju Tingshusmorden i all sin hemskhet, då fyra män sköts ihjäl i tingshuset i Söderhamn. Det var 1971 och jag skrev mycket om det och om den efterföljande rättgången. Det var ett drama som pågick många dagar.

Du har upplevt tidningsbranschens enorma utveckling. Vilken förändring ser du som den största?

– Det är ju helt annorlunda nu. Möjligheterna är så mycket större.

Läs Yngve Forslins kåserier här: